Finanţarea campaniei la Gorj, se află şi ea în criză economică

713

Bani-lei-romanesti4Pentru majoritatea formaţiunilor politice de la Gorj, campania pentru alegerile prezidenţiale este cea mai săracă campanie de acest gen din 1990 încoace.

Bătălia electorală se pare că va fi susţinută, în principal, prin fondurile ce vor fi retribuite de la Bucureşti. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile făcute de către liderii politici locali ai principalelor formaţiuni de la Gorj. Se lasă de înţeles că, efectele crizei economice obligă la o campanie electorală cu mult mai săracă decât cele anterioare, atât pentru PSD, PNL cât şi PRM, excepţie făcând PD-L-ul, care, ar avea asigurate resursele financiare necesare. Dacă se apelează la donaţii, la sprijinul oamenilor de afaceri, dacă se vor cere bani de la instituţiile deconcentrate, sau dacă se vor negocia anumite funcţii ori poziţii în structurile organizaţiilor, a instituţilor, au fost întrebările adresate formaţiunilor politice locale. Răspunsurile au venit în aceeaşi notă, parcă trase la indigo, liderii de partid ştiind care dintre aceste acţiuni sunt ilegale.

PSD Gorj strânge 1 miliard de lei vechi
PSD Gorj, nu a contorizat deocamdată, cât s-a strâns la fondul de campanie din partea ion-calinoiuorganizaţiei judeţene până acum. Conform precizărilor făcute de trezorierul partidului Ion Sanda, nu a fost stabilit un anumit buget de campanie, bazându-se în cea mai mare parte pe sumele primite de la Centru. “ Ne-am propus să strângem undeva la 1 miliard de lei vechi, din donaţii şi din cotizaţii” declara Ion Sanda.
Social democraţii spun că se vor axa pe distribuire de materiale electorale clasice, anume calendare de buzunar, pixuri şi brelocuri. “ Abia în urmă cu trei zile am declanşat o acţiune de alcătuire a unui buget local de campanie. Fiecare dă cât poate. Dar, în principal, resursele financiare sunt asigurate de la Bucureşti. Dacă cineva vrea să facă donaţii este binevenit. Cât despre apelarea la instituţiile publice deconcentrate pentru că acestea să dea bani, toate lumea ştie că acest lucru este ilegal” mai adăuga preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu.
PD-L-ul nu scoate adevăratul buget la vedere
Singura formaţiune locală ce pare a nu fi afectată de criza economică este PD-L-ul. Cu toate că nu s-au vehiculat cifre concrete privind bugetul de campanie al portocaliilor gorjeni, au mai răsuflat pe la colţuri, amănunt despre strategia lor de campanie. Astfel, surse neoficiale spun că, bugetul PD-L-ului la Gorj se ridică undeva la 5 milioane de euro, bani alocaţi exclusiv bătăliei pentru prezidenţiale. Aceleaşi surse mai susţin că, numai pentru confecţionarea de geci, au fost puşi la bătaie 800.000 de euro. Se pare că până în momentul de faţă PD-L Gorj nu a apelat la sprijinul oamenilor cu bani care sunt membri ai organizaţiei, pentru a strânge fonduri de campanie sub formă de donaţii.
PNL–ul marjează pe 1,5 miliarde buget campanie
moregaPrima formaţiune care şi-a pus bugetul de campanie “la vedere” a fost cea a liberalilor. Conform precizărilor făcute de preşedintele acesteia, Dan Ilie Morega, PNL Gorj şi-a propus să cheltuie pentru susţinerea lui Crin Antonescu o sumă ce nu va depaşi 150.000 de lei. Liberalii, spre deosebire de reprezentanţii celorlalte partide politice, au recunoscut că au apelat şi la diverşi oameni de afaceri pentru donaţii, dar acţiunea ar putea fi declarată ca fiind una eşuată, deoarece foarte mulţi întreprinzători privaţi nu au avut de unde să scoată bani din cauza crizei economice.
“Noi nu avem niciun fel de fonduri pentru candidatul nostru la preşedinţie Crin Antonescu. Este prevăzută în campania la nivel naţional strângere de fonduri prin 2 SMS uri, 1 Euro sau 5 euro, trimise de cei ce doresc să-l voteze sau să contribuie la campania lui electorală. Pentru organizaţia de la Gorj, am hotărât începând cu mine, cei care sunt consilieri municipali, consilieri judeţeni şi cei ce mai au posibilităţi să contribuim cu diferite sume, ce vor fi înregistrate în contabilitate. Din calculele pe care le-am făcut, întregul buget se ridică la maximum 150 de mii de lei la întreaga campanie pe care o facem noi. Am apelat şi la donaţii din partea oamenilor de afaceri, apelăm la orice, aşa cum se face şi la nivel naţional, dar din păcate cei mai mulţi au probleme deosebite din punct de vedere financiar. Unii au dat faliment, alţii şi-au suspendat activitatea pe o perioadă mai mare de timp. Orice sumă este bine venită, dar la noi, niciodată nimeni nu a contribuit cu donaţii mai mari de 1000 de lei, iar în campania anterioară, au fost maximum 2 persoane care au donat câte 10.000 de lei. Pentru donaţii pe care le fac oamenii de afaceri ce sprijină partidul nostru nu avem ce să le dăm în schimb. Nici dacă ar veni cu pretenţii sau ar condiţiona acele donaţii. Eu nu am asemenea gen de relaţii cu astfel de oameni.
Pomeni electorale nu am făcut şi nici nu o să facem, pentru că nu am putut.
Niciodată nu am mai văzut o opulenţă atât de mare în desfăşurarea de materiale de campanie, afişaj şi banere, aşa cum face PD-L –ul acum „ declara Dan Ilie Morega, preşedintele PNL Gorj.
Oamenii de afaceri, dispuşi să ajute partidele, dacă li se cere
Pe de altă parte, oamenii de afaceri implicaţi în mod direct ca activişti de partid, sunt dispuşi să pună diverse sume de bani la bătaie, dacă partidul le-o cere. Niciunul dintre aceştia nu şi-ar negocia banii donaţi pentru vreo funcţie sau privilegiu politic, după cum au declarat aceştia. De exemplu, Dan Vâlceanu, fiul lui Eugen Vâlceanu, cel mai puternic om de afaceri din Gorj spune că ar fi dispus să doneze oricât pentru susţinerea lui Traian Băsescu.
“Nu am făcut nicio donaţie până acum pentru susţinerea lui Traian Băsescu în cursa pentru prezidenţiale. Nu mi s-a cerut acest lucru deocamdată, dar dacă mi se va cere o voi face. Nu m-am gândit la o sumă anume, dar bănuiesc că, se va propune o sumă în funcţie de câţi oameni de afaceri legaţi de PD –L vor fi dipuşi să facă donaţii. Eu am trecut de la PSD la PD-L, şi nu mi-am ascuns niciodată activitatea de partid. Bineînţeles că nu voi cere ceva în schimbul donaţiei pe care o voi face. Până acum am susţinut partidul financiar, dar nu ca donaţie. Nici nu cred că este posibil să negociezi ceva înainte de alegeri, când nu ştii sigur dacă câştigi şi din moment ce toate partidele politice au spus că în cazul în care vor câştiga vor schimba Guvernul. Cred că partidul are resurse matei nadragfinanciare, din moment ce cotizaţia pe un an aici este de 100 de lei, iar la PSD, plăteam 50 de lei pe lună. Tatăl meu plătea 100 de lei pe lună la PSD ca şi cotizaţie, suma nu era impusă, dădea fiecare cât putea”.
Atât Dan Vâlceanu cât şi tatăl său şi-au dat demisia din PSD şi au trecut la PD-L. Cei mai puternici oameni de afaceri din Gorj. S-a speculat că au trecut la PD-L datorită faptului că au foarte multe afaceri în minerit şi energie, afectaţi dramatic de criza financiară , Eugen Vâlceanu a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al PSD Gorj, fiul său Dan Vâlceanu a demisionat din funcţia de preşedinte al organizaţiei de tineret PSD, şi au trecut la PD-L, fiind nemulţumiţi şi de faptul că erau trataţi în ultimul timp cu distanţă în cadrul organizaţiei.
Un alt om de afaceri din Gorj, Matei Nădrag, spune la rândul său că nu îşi va negocia nicio funcţie politică în schimbul donaţiilor şi contribuţiilor pe care le va face la partid. Nădrag este susţinător al formaţiunii liberale, acesta cocheta şi în urmă cu mai mulţi ani de zile cu politica la alte partide. “Până acum nu mi s-a cerut nimic. Dacă voi face o donaţie nu o voi face pentru a-mi negocia vreun statut politic, sau o altă funcţie. Cred că fiecare om de afaceri care este implicat politic într-un mod active trebuie să facă donaţii, pentru a susţine partidul din care face parte, nu să aştepte să i se ceară bani. Pentru persoanele din mediul privat, care au doar statut de simpatizant, nu mi se pare normal să li se ceară bani, ci să îi dea de bunăvoie”, spunea acesta.
Oana Paloş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here