Finalizat în timp record, Grupul energetic modern de la SE Rovinari este deja ofertat

512

Conducerea Complexului Energetic Oltenia(CEO) a făcut publică, ieri, cu mândrie, finalizarea proiectului de modernizare şi reabilitare a grupului energetic nr. 4 al unităţii gorjene. Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, a subliniat, într-o conferinţă de presă organizată marţi la Rovinari, faptul că lucrările la grup s-au finalizat într-un timp record dar şi că acesta este, la ora actuală, cel mai modern grup energetic din ţară. Grupul este deja ofertat pe piaţă, investiţia de 150.000 de euro, fiind astfel mai uşor amortizată în timp, cu atât mai mult cu cât pentru aceasta nu s-au dat subvenţii, proiectul realizându-se dintr-un împrumut dar şi din banii obţinuţi din producţie de către această unitate.

Grupul modern de la Rovinari a fost pus imediat în funcţiune, după ce săptămâna trecută i s-au făcut probele finale. Grupul 4 de la Termocentrala Rovinari a fost retehnologizat în doar doi ani, gigantul energetic dispunând în prezent de şapte grupuri energetice retehnologizate.
Managerul privat, Laurenţiu Ciurel, nu şi-a ascuns, ieri, în faţa jurnaliştilor, bucuria legată de finalizarea acestui proiect în mandatul său, ştiut fiind faptul că acesta are o legătură specială cu unitatea de la Rovinari.
“Avem un grup energetic modernizat cu 150.000 de euro, în timp record. Lucrările au început în toamna anului 2012, dar pregătirea lor a început la sfârşitul lui 2011, prin partea de proiectare, de finalizare a achiziţiilor şi de semnare a contractelor. În toamna anului 2012 grupul 4 de la Rovinari a fost oprit, după patru luni de întârziere, şi vreau să subliniez lucrul ăsta, deoarece, el trebuia să intre din mai într-o oprire planificată, dar şi pe vremea aceea funcţiona pentru că era o cerere enormă de energie. Nu era apă, era o cerere enormă de energie pe cărbune datorită hidraulicităţii scăzute, dacă vă aduceţi aminte, anii 2011-2012 au fost foarte secetoşi iar grupul 4, aşa cum era el de vechi, nemordernizat şi netehnologizat avea totuşi cifre mai bune, parametrii mai buni decât de la Işalniţa, de exemplu. Fiind foarte mare nevoie de energie s-a amânat patru, cinci luni, oprirea”, a explicat, Ciurel.

Investiţia de la Rovinari le-a bătut pe cele de la Turceni
DSC_0132Managerul CEO a susţinut apoi că un aport important în realizarea proiectului l-au avut tehnicienii de la SE Rovinari dar şi specialiştii Diviziei Energie. “În doi ani proiectul s-a finalizat. Este un record, repet, pentru că nu s-a mai făcut nicăieri o astfel de modernizare într-un timp aşa de scurt. Au fost grupuri, de exemplu în Turceni, care au avut un grad de modernizare de 60-70% decât acesta, unde modernizarea a durat şase sau şapte ani. Şi aici, la Rovinari, media era trei ani, trei ani şi jumătate dar a fost excelent coordonată de echipa de aici, de partea tehnică, astfel încât, săptămâna trecută s-au făcut testele iar săptămâna asta este ofertat, în paralel. Deja produce la nominal cu toate condiţiile de mediu îndeplinite, cu toate cerinţele îndeplinite în ceea ce priveşte praful, sulful, tot ce califică un grup de asemenea proporţii pentru condiţiile cerute de Europa. Este la ora aceasta probabil cel mai modern grup din ţară”, a precizat Laurenţiu Ciurel. Lucrările efectuate, care au presupus reabilitarea instalaţiilor aferente cazanului, turbinei şi auxiliarelor acestora, precum şi modernizarea instalaţiilor electrice şi de automatizare, au avut ca scop reducerea consumului de energie electrică propriu, creşterea eficienţei, fiabilităţii şi siguranţei în exploatare şi mărirea duratei restante de viaţă cu 15 ani.
DSC_0150“Folosesc acest prilej pentru a mulţumi colegilor de la Rovinari şi celor de la Divizia Energie de la Complex pentru că este o performanţă aproape uimitoare finalizarea într-un timp atât de scurt şi coordonarea acestor lucrări care au dus la finalizarea acestui proiect. Unii fac doar studii de fezabilitate timp de şase luni la un proiect de asemenea anvergură. Urmare a experienţei colectivului care a folosit experienţa din modernizările anterioare la care a adăugat la fiecare câte ceva a ajutat. Spre deosebire de alte termocentrale unde se cumpără proiecte la cheie aici nu s-a căutat un antreprenor care să facă tot. Aici serviciul tehnic s-a implicat şi a coordonat modernizarea şi înlocuirea fiecărui agregat, antreprenorul, practic, a fost direct termocentrala, fapt care înseamnă mai multă muncă”, a menţionat Ciurel, care spune că astfel costul realizării proiectului a fost mult mai redus decât altele realizate la alte termocentrale aflate acum sub umbrela CEO.

Ciurel: “Am fost fraierii sistemului!”
DSC_0308Managerul Ciurel nu ascunde realizările făcute în ultimul deceniu la Rovinari dar, în acelaşi timp, ironic, spune că cei care s-au zbătut ca unitatea să fie în conformitate cu cerinţele de mediu au fost, din păcate, “fraierii sistemului”.
“Sunt lucruri pe care le-am făcut în ultimii zece ani la Rovinari. În urmă cu 10 ani această centrală nu avea absolut nimic. Atunci aflam ce trebuia să facem începând cu 2007 şi domnul Pisc conducea atunci, era director de Investiţii iar domnul Medinţu era şeful părţii tehnice. Am început apoi să mergem în Europa, să vedem ce au alţii şi ce trebuie făcut şi am accesat fonduri la fel ca orice firmă privată, fără garanţii de stat, fără obligaţia statului, decât pe nişte planuri de bussines pe care băncile le-au aprobat, am luat sute de milioane de euro împrumut pentru a veni în concordanţă cu condiţiile de mediu cerute de capitolele de aderate, 14 şi 18, de energie şi de mediu. Putem spune fără să greşim însă că am fost fraierii sistemului, pentru că numai noi am făcut asta. Cei de la Rovinari primii, apoi cei de la Oltenia, pentru că toate aceste investiţii înseamnă costuri, înseamnă împrumuturi la bănci, care înseamnă costuri financiare constând în dobânzi şi comisioane, costuri tehnologice, cu apă, cu energie, cu calcar, cu utilaj, cu metal, cu mentenanţa..”, a explicat Ciurel, spunând că mentenanţa pe mediu a ajuns să fie mai scumpă decât cea pentru centrală.
Ciurel a menţionat, de asemenea, că investiţia de şlam dens de la Rovinari a costat 1800 de miliarde în timp ce investiţia de la Halînga din Mehedinţi a fost de 430 de milioane.

Pisc: “Va costa doar mentenanţa acestei investiţii”
DSC_0193“Acum trei grupuri de la Rovinari sunt retehnologizate şi conform Directivelor UE îndeplinesc toate condiţiile de mediu”, a declarat Ion Pisc, directorul SE Rovinari. “În toată activitatea termocentralei, toate cheltuielile pe care le facem, noi le facem uitându-ne la costul megawatului. Am căutat să ne menţinem locul fruntaş în eficienţă, şi de 15 ani, Rovinari, în sistemul termo-energetic Românesc a avut costul pe megawat/oră cel mai ieftin. Şi sper să îl menţinem aşa şi în continuare. Vorbim de perioada 1999-2005 şi ne menţinem pe acest loc. Cele trei grupuri retehnologizate funcţionează, adică 3,4, şi 6, grupul 5 este retras pentru câteva lucrări de remediere iar funcţionarea centralei se face centralizat de către Direcţia de Ofertare de la CEO care ofertează pe piaţă toate grupurile şi sper că se ţine cont de eficienţa de la Rovinari”, a conchis Pisc.
Conform strategiei CEO, în viitor, blocul numărul 5 de la Termocentrala Rovinari va intra într-un proces similar de reabilitare pentru reducerea consumurilor, a emisiilor de CO2 şi creşterea fiabilităţii.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here