Final de stagiune – Muzica de cameră, în vacanţă

434

foto 001Orchestra de muzică de cameră „Lyra Gorjului” a încheiat duminică seara această stagiune, care a însumat, în total, 10 concerte. În programul prezentat pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu s-au regăsit operele a trei compozitori, concertul fiind unul baroc.

„Lyra Gorjului”, orchestra de muzică de cameră a Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, a mai încheiat o stagiune. Într-un concert baroc ce a durat aproximativ o oră, instrumentiştii, dirijaţi de Ilie Cetean, au interpretat creaţii a trei compozitori. Cel mai cunoscut dintre ei, Johann Sebastian Bach, a fost cel mai prezent, prin creaţiile sale.

În stagiunea 2009-2010, orchestra de muzică de cameră a realizat, în total, 10 concerte, în fiecare lună câte unul. Mari compozitori au fost „aduşi la viaţă” prin interpretarea instrumentiştilor gorjeni şi, de asemenea, mari nume ale muzicii culte au ţinut capetele de afiş. Tot în cadrul acestei stagiuni au fost sărbătorite viaţa şi munca, dar, de asemenea, s-a făcut simţită şi moartea.

Trecerea în nefiinţă a violonistei şi profesoarei de muzică şi, mai ales, mamă şi soţie, Carmen Frăţilă, i-a înmărmurit pe toţi cei care au cunoscut-o, concertul din data de 25 aprilie fiindu-i dedicat.

O viaţă în slujba muzicii

În concertul din mai, de pe data de 30, a fost adus, de asemenea, un omagiu violoncelistului Mircea Suchici care a împlinit nu mai puţin de trei decenii de activitate artistică profesionistă.

Acesta a fost sărbătorit de colegii de la orchestra de cameră „Lyra Gorjului” şi nu numai, printr-un concert aniversar.

În program au fost trecute compoziţii pentru violoncel şi orchestră de cameră pe versurile unor poeţi gorjeni şi a recitat actorul George Drăghescu. Concertul s-a desfăşurat sub bagheta dirijorului Mihai Ştefănescu, directorul Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here