Filofteia Lăcătuşu – un destin frânt înainte de timp

540

foto 015Personalitatea Filofteei Lăcătuşu a fost omagiată joi în cadrul unor evenimente care au avut loc în municipiul Târgu-Jiu. La 63 de ani de la naştere, interpreta de muzică populară ne-a lăsat aproximativ 40 de piese înregistrate precum şi regretul că nu a avut timp să dea decât o mică parte din talentul său lumii.

Născută în 1947, Filofteia Lăcătuşu a devenit, la o vârstă destul de fragedă, prima solistă a Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Soarta, însă, nu a fost deloc îngăduitoare cu ea, lăsând-o pe această lume pentru doar trei decenii. Plecată în Bucureşti pentru a înregistra al treilea său disc, interpreta a fost una dintre victimele cutremului din 1977 şi una dintre marile pierderi ale ţării. Contemporanii săi îşi amintesc faptul că Filofteia Lăcătuşu se afla, la ora respectivă, pe aceeaşi treaptă a valorii cu Maria Ciobanu, acum una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică populară din ţară. Gorjeanca a reuşit, însă, în scurta sa carieră, să înregistreze cântece de mare valoare. Până acum câţiva ani, la „Doina Gorjului” încă mai activa şi Nicolae Petre, care a cântat în ansamblu încă de la începuturi. Acesta îşi aminteşte perfect de Filofteia căreia, spune el, i-a compus toate melodiile.

Spectacol de muzică populară

foto 003Joi, la parterul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Gorj, a fost lansat un CD cu 25 de piese cu Filofteia Lăcătuşu şi Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” de la vremea respectivă. Cu această ocazie, tânăra interpretă Maria Beatrice Băndoiu a adus puţin din dulceaţa versurilor şi a liniei melodice a Filofteei Lăcătuşu, interpretând o melodie ce i-a aparţinut. La eveniment au fost prezenţi membri ai ansamblului, printre care şi interpretul Ion Ghiţulescu, directorul Gheorghe foto 009Porumbel, Carol Landth-pictor scenograf şi Mihaela Badea-solist balet. Aceştia doi din urmă au fost sărbătoriţi, în cadrul evenimentelor, cu ocazia pensionării lor. Câteva ore mai târziu, în centrul municipiului Târgu-Jiu, a avut loc şi un spectacol de muzică populară. „Spectacolul este o continuare a lansării CD-ului. Mai mult, am dorit să oferim târgujienilor, la sfârşit de stagiune, un spectacol de excepţie. Toată luna iulie ansamblul va fi în vacanţă”, a declarat Gheorghe Porumbel.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here