Filofteia Lăcătușu, emblema folclorului gorjenesc

353

Astăzi, 4 martie 2013, se împlinesc exact 36 de ani de când celebra Filofteia Lăcătușu, prim-solistă a Ansamblului Artistic “Doina Gorjului”, a pierit sub dărâmăturile hotelului “Victoria” din București, în urma devastatorului cutremur din 1977.

Deși nu împlinise încă nici vârsta de 30 de ani, artista era la acea vreme una dintre vocile de excepție ale cântecului popular gorjenesc, binecunoscută în întreaga țară, datorită deselor apariții la televiziune sau la spectacolele organizate de instituțiile de cultură centrale.
Astăzi, deși s-a scurs atâta amar de vreme, cântecele Filofteiei Lăcătușu au fost preluate și sunt interpretate cu succes de alți artiști renumiți ai momentului, iar copii talentați, în marea lor majoritate, participă la concursurile naționale de folclor cu o bună parte din creațiile de neuitat al valoroasei artiste gorjene. De asemenea, o mână de oameni inimoși, cum sunt Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj, Albinel Firescu, Gheorghe Calotoiu, Ion Catană sau Dan Bâră, specialiști de la aceeași instituție de cultură, sau Mihaela Sandu, nepoata artistei, în colaborare cu Dorin Brozbă, autorul rândurilor de față, au reușit printr-un generos efort să ducă la bun sfârșit ctitorirea Casei muzeu “Filofteia Lăcătușu”, inaugurată la data de 21 mai 2012, de Sfinții împărați Constantin și Elena, la Muzeul Arhitecurii Populare de la Curtișoara.
Așadar, iată că, după aproape patru decenii, tinerii, artiștii, oamenii din toată țara, pot să admire tot ceea ce a rămas moștenire materială de la Filofteia Lăcătușu în acea casă de la Curtișoara, având totodată privilegiul să asculte la fața locului și cântecele sale, rămase imprimate pe discurile de vinilin. De altfel, vocea sa deosebită este garantul că orice vizitator rămâne impresionat de cele întâlnite aici, confirmând și reconfirmând că marea noastră artistă este alături de faimoasele Maria Lătărețu și Maria Apostol o emblemă a folclorului gorjenesc !
Dorin Brozbă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here