Filmul ,,Tudor, eroul din Vladimir” a trecut Prutul! Directorul Iscrulescu a condus delegația

980

Turneul de promovare a filmului în nordul Moldovei s-a înfăptuit în perioada 2-5 noiembrie 2021, cu prilejul aniversării a 80 de ani de existență a Radio Iași, anunță publicistul Dorin Brozbă. De altfel, alături de acesta și totodată sufletul evenimentului a fost și directorul filmului documentar ,,Tudor, eroul din Vladimir”, ing. Sandu Iscrulescu.

Filmul ,,Tudor, eroul din Vladimir”, realizat cu prilejul Bicentenarului Revoluției de Renaștere Națională din 1821 și comemorarea a 110 ani de la nașterea Mariei Lătărețu, a fost bine primit în Moldova.
Mai exact, spune Dorin Brozbă, marți, 2 noiembrie, în colaborare cu Radio Iași, cu Muzeul Militar Iași și cu Brigada 15 Mecanizată Iași, la Cercul Militar din capitala Moldavă, în prezența a numeroși oameni de cultură, de cadre universitare, de ofițeri și de subofițeri, s-a prezentat filmul dedicat lui Tudor Vladimirescu.
De altfel, la finalul filmului, cele două tinere artiste ale Gorjului, Antonia Stoian și Ioana Elena Stana, care au însoțit delegația în această expediție culturală, au oferit selectei asistențe un program folcloric gorjenesc.
,,Au fost oferite diplome din partea gazdelor noastre, iar gorjenii au făcut același lucru, oferind înscrisuri de Onoare din partea Consiliului Județean Gorj, prin domnul președinte Cosmin Popescu. Apoi, miercuri, 3 noiembrie, ne-am deplasat în comuna Românești, județul Botoșani, unde, însoțiți de doamna Petronela Cotea Mihai de la Radio Iași, prin colaborare și cu autoritățile locale de acolo, la Centrul Cultural Maria Lătărețu din această localitate, pe scena unde s-a sfârșit măiastra, s-a comemorat aniversarea celor 110 ani ai acesteia”, a mai transmis publicistul Brozbă.
Totul, prin concursul Petronelei Cotea Mihai, al Margaretei Mihăilescu, din Târgu-Neamț, al Antoniei Stoian, al Ioanei Elena Stana, al lui Dorin Brozbă, toți din Târgu-Jiu, și al lui Sandu Iscrulescu, din Timișoara. Pe data de 4 noiembrie, filmul ,,Tudor, eroul din Vladimir ” a trecut Prutul și a fost prezentat în trei prestigioase instituții de învățământ din orașele Bucovăț, Zubrești și Vorniceni, raionul Strășeni.
,,Întâlnirile noastre cu autoritățile locale, cu profesorii și cu elevii au fost de neuitat, mai ales prin faptul că am întâlnit receptivitate pentru tot ceea ce este frumos și românesc. Într-o idee, a fost o expediție culturală de excepție, iar noi, gorjenii, Dorin Brozbă, Sandu Iscrulescu, Antonia Stoian și Ioana Elena Stana, am constatat că acolo unde este interes și disponibilitate, se pot realiza fapte mărețe pentru generația de mâine și de poimâine.
Mulțumim pentru tot frumosul minunaților noștri prieteni din capitala Moldovei, Petronela Cotea Mihai, realizator de emisiuni la Radio Iași, și domnului colonel dr. Dan Prisăcaru, directorul Muzeului Militar Ferdinand I din Iași!”, a conchis Dorin Brozbă. Inginerul Sandu Iscrulescu, directorul filmului, care a făcut tot posibilul ca filmul documentar să fie cunoscut, s-a declarat încântat de felul cum a fost primită delegația din Gorj în nordul Moldovei și mai ales de atenția deosebită pe care a stârnit-o peste Prut.
Pelicula despre Tudor Vladimirescu a fost realizată de un grup inimos de gorjeni, astfel: Director film – ing. Sandu Iscrulescu, imagine și montaj video – ing. Paul Mălăianu, Narator – eleva Ioana Elena Stana, lectură – prof. Pompiliu Ciolacu, Voce Tudor – jurist Florian Văideianu, grafică – prof. Grigore Haidău, foto – Ion Țîrlea, costume – Camelia Stana, traducerea – prof. Camelia Cocioabă, realizator – Dorin Brozbă și producător – B.D. Media. Filmul durează 42 de minute și este o adevărată lecție de istorie.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here