Filip a avizat mitingul împotriva redeschiderii depozitului deţinut de CEO

472

Primarul orașului Rovinari a aprobat organizarea unui marş şi a unui miting în localitate.

Protestul va avea loc mâine, de la ora 16.00, pe străzile din Rovinari şi lângă depozitul de cărbune al Carierei Roşia. La marș va participa și edilul Robert Filip, nemulţumit de decizia Complexului Energetic Oltenia şi a Ministerului Energiei de a redeschide vechiul depozit de lignit de la marginea oraşului. Depozitul se află foarte aproape de cartierele de locuinţe şi este o sursă majoră de poluare pentru localnici.

Administraţia Complexului Energetic Oltenia a trimis documentaţia necesară la Ministerul Energiei pentru ca vechiul depozit să fie redeschis şi folosit în această iarnă pentru depozitarea lignitului produs în carierele din Exploatarea Roşia-Rovinari. Primarul orașului Rovinari a declarat că anul trecut a tratat cu înţelegere decizia de redeschidere a vechiului depozit, având şi promisiunea că până în 2018 lucrările la noul depozit vor fi finalizate. Nu este însă cazul, iar CEO are nevoie de vechiul depozit de cărbune.

La mitingul și la marșul din 31 august este așteptată participarea a peste 5.000 de oameni, majoritatea familii din Rovinari care nu sunt de acord cu redeschiderea depozitului. Totodată, la eveniment vor fi prezente și două organizaţii internaţionale de mediu care au filiale în România. „Am fost minţiţi în faţă de conducerea Complexului Energetic Oltenia. Anul trecut s-a spus că este ultima dată, ca să tratăm cu înţelegere, că este nevoie de cărbune pentru perioada de iarnă şi că noul depozit va fi funcţional din 2018. A trecut primăvara, vara, acum începe toamna şi nu mai este gata. Abia acum au încredinţat contractul privind mutarea utilajelor şi echipamentelor şi va dura câteva luni. Pe de o parte spuneau ceva şi pe de alta au trimis documentaţia la Ministerul Energiei pentru emiterea unei hotărâri de guvern. Nu putem să fim de acord cu aşa ceva. Eu sunt obligat să îmi apăr oraşul. S-a mai spus că sunt de la ALDE şi Ministerul Energiei este condus de ALDE, dar eu merg pe stradă şi trec pe lângă oameni, ce să le spun. Nu avem ce să facem decât să ieşim cu toţii în stradă. Dacă nu se rezolvă ceva după ziua de vineri organizăm periodic proteste sau zilnic. Chiar dacă voi rămâne singur în faţa depozitului de cărbune de la Roşia nu voi renunţa. Cetăţenii oraşului nu mai vor să respire praf de cărbune“, a declarat Robert Filip, edilul orașului Rovinari.
Izabella Molnar

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here