Fiii Gorjului şi-au dat întâlnire la Bucureşti

726

DSCF8840La fel ca și în alți ani, în ultima zi de sâmbătă a lunii septembrie, Liga Culturală FIII GORJULUI din București – președinte Alexandru Păsărin i-a avut ca oaspeți dragi pe gorjeanii de acasă, în frunte cu președintele

Consiliului Județean Gorj, dr. ing. Ion Călinoiu, însoțit de vicepreședintele CJ Gorj cu probleme culturale, Vasile Râbu și pe membrii marcanți ai Ansamblului Profesionist DOINA GORJULUI, condus strălucit de directorul general Gheorghe Porumbel. Asociația culturală Fiii Gorjului are o excelentă colaborare cu autoritățile locale ale județului Gorj, Ion Călinoiu fiindu-i și Președinte de Onoare, iar Liga Culturală Fiii Gorjului are, în acești ani, și o puternică Filială la Timișoara, Fii gorjuluicu mii de membri, reprezentată de președintele Sevastian Bălescu, grație căruia există parteneriate între Consiliile Județene Gorj și Timiș, în anul 2011 fiind sărbătorit în premieră și împreună, la Timișoara, revoluționarul Tudor Vladimirescu, prilej cu care s-a editat și o carte omagială și comemorativă, la cei 190 de ani ce s-au scurs de la Revoluția Domnului Tudor de la 1821.

Deschiderea cu personalități gorjene

Firesc, primul a pășit pe scena Sălii de Festivități a Regionelei CFR București, situată în clădirea Gării de Nord, președintele Fiilor Gorjului, Alexandru Păsărin, care-a mulțumit numeroșilor gorjeni din capitală și invitaților pentru participare, neuitând să le mulțumească autorităților gorjene pentru frumoasa primire din luna iunie, când Fiii Gorjului din București și de pretutindeni au fost oaspeții, pentru trei zile, ai Gorjului străbun. Ca într-un ritual, de peste 30 de ani, Fiii Gorjului din capitală își revăd locurile natale în prima săptămână a lunii iunie, iar toamna îi au ca oaspeți dragi, în București, pe cei de-acasă. Președintele Ligii, Al. Păsărin, anunțat și salutat oaspeții, personalitățile Gorjului, amintind că se află în fază avansată de elaborare și editare de DSCF7794 1către ligă a patru volume ce se vor lansa anul viitor: volumul al doilea al cărții Personalități gorjene de-a lungul veacurilor, subliniind că Gorjul este județul ce a dat țării cei mai mulţi medici valoroși; Enciclopedia personalităților gorjene; o lată lucrare Ambasadori gorjeni de-a lungul timpului; la fel cum tot Gorjul a dat României cei mai mulți generali, dintre care majoritatea poartă cu mândrie Ordinul Mihai Viteazul. Și aici, ca o descoperire personală din anul 2007, amintesc că strămoșii Ceahlăului literaturii române Mihail Sadoveanu, sunt din Săcelu. Acolo unde-și află monumentele funerare fratele tatălui scriitorului Ștefan-Bubi Sadoveanu, fost proprietar al Băilor Săcelu pe care le-a vândut avocaților Pleșoianu, dar și locotenent colonelul Ion Sadoveanu, primul român decorat cu Legiunea de Onoare de către Franța. Pe vremea când era doar căpitan, Ion Sadoveanu primise înalte decorații pentru bărbăția și credința sa în primul război mondial, fiind prieten și supus conforma gradului generalului Michel Berthlaut, francezul care a primit apoi recompensă din partea statului român o moșie în județul Hunedoara, în localitatea care acum îi poartă numele.

Bucuria lui Ion Călinoiu și Maria Lătărețu – 100 de ani

Chiar așa și-a început discursul președintele de Onoare al Ligii Fiii Gorjului, totodată președinte al Consiliului județean Gorj, Ion Călinoiu: „Sincer, vă spun, e o mare bucurie să fiu împreună cu 1111111dumneavoastră și cu colegul Vasile Râbu. Noi, gorjenii, suntem de invidiat de celelalte județe ale țării. Grație inițiativei Gorjenilor care au plecat de/acasă de a fi permanent uniți. Avem multe fapte și acțiuni concrete în domeniul promovării Gorjului și aducerii în memoria prezentului a marilor valori plecate de acasă”. Despre aniversarea celor 100 de ani de la nașterea Mariei Lătărețu – Privighetoarea Gorjului – a vorbit scriitorul Dorin Brozbă, autorul cărții Maria Lătărețu – Privighetoarea nepereche și realizatorul albumului muzical Cine trece Câmpul Mare. Tot același scriitor a mai lansat la București și cartea Rovinari – orașul muncii pentru lumină, 30 de ani de la înființarea orașului.

Comemorare Iustina Băluțeanu, în evocarea solistei Polinei Manoilă

La împlinirea a 30 de ani de la ridicarea la ceruri a Justinei Băluțeanu, fiică de preot și soră a prof.univ.dr. Despina Tudor, binecunoscuta interpretă de muzică populară gorjenească Polina Manoilă, pornită de la postura de tânără lucrătoare a Cooperativei Arta Casnică Tismana și ajunsă vedetă a televiziunilor din București, a oferit cu multă căldură și nenumărate amintiri despre aceea care i-a fost mentor și din repertoriul căreia a împrumutat multe melodii gorjenești. Spațiul de azi nu ne îngăduie, dar promitem a prezenta mai pe larg o serie întreagă de amănunte biografice, poate chiar într-o convorbire cu sora Iustinei Băluțeanu sau, de ce nu, chiar a solistei Polinei Manoilă.

Cărți de literatură, cu și de gorjeni

Ca aproape în fiecare an, fie criză fie vremuri normale, și de această dată s-au lansat cărți și DVD-uri. Nu putea lipsi, evident, tratatul Brâncuși mai puțin cunoscut semnat de Doina Frumușelu, volum prezentat de editorul Dan Tudor și de către ambasadorul Vasile Pârgaru. Ion Predoșanu a semnalat doar că poeta Maria Șerban Silivaș a debutat în revista literară Luceafărul, în anul 1988, cu un grupaj alcătuit din cinci poeme/pasteluri, iar a doua zi celebra actriță Adela Mărculescu i-a și recitat două dintre poeme la emisiunea TVR, De la A la Z, realizată de celebrul Tudor Vornicu. Debutul editorial întârziat, cu volumul Lostrița albastră a stârnit un deosebit interes, fiind prefațat și avându-l ca redactor de carte pe Ion Popescu Brădiceni. A citit-recitat două poeme, suficient ca să-și atragă simpatizanți și doritori de autografe. Volumul de balade La Nord de caii sălbatici, al baladistului gorjean din Brădiceni Ion Căpruciu, carte prefațată și postfațată de același critic literar Ion Popescu Brădiceni, a fost, de asemenea prezentată de subsemnatul, autorul scuzându-se că nu poate fi prezent, întrucât starea de sănătate nu-i permite, domnia sa citind joi Cenaclul COLUMNA, la Târgu Jiu. Despre cartea Tribun al Gorjului – Ion D. Isac și urmașii săi, avându-i ca autori pe Nicolae Dobrovie și Ilarie Isac, vom mai scrie întrucât editorul Dan Tudor a oferit-o pentru o recenzie în Gorjeanul. Prolificul scriitor și realizator polivalent Dorin Brozbă a mai lansat și DVD-ul Muzeul Curtișoara, faima turismului gorjean.

De la DOINA GORJULUI numai veselie!

După atâtea lansări de cărți și DVD-uri, plus albumul Mariei Lătărețu, a urmat un regal susținut de Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului, condus și prezentat cu multă pricepere de directorul general Gheorghe Porumbel. Care, înaintea spectacolului ne-a anunțat ferma sa hotărâre de a candida și câștiga iar primăria ORAȘULUI Novaci, oricât i-ar părea de rău că părăsește acest minunat colectiv artistic. Sub conducerea muzicală a lui Aurel Blondea, cu directoratul artistic al lui Ion Ghițulescu, a cărui absență nu s-a simțit, și excelenta sonorizare a maestrului Adrian Ghiocel, și-au etalat talentul interpreții Georgiana Bârsac, Olguța Berbec, Maria Roberta Crintea, Natalia Gorjeanu, Victorița Lăcătușu, Mirela Tapotă Lătărețu, Maria Loga, Nicușor Micșoniu, Reli Sanda, Valentin Sanfira și Claudia Torop.

Cu vin și sârbă gorjenească

Așa cum nu lipsește martie din Postul mare, nu a lipsit nici mica agapă de la restaurantul Calisse, unde pe lângă bucatele stropite cu vin a mai fost și veselie, hore și sârbe gorjenești cât cuprindea sala. Nu au băut și nu au jucat Ion Călinoiu și Alexandru Păsărin pentru că nu i-au lăsat distinsele lor soții. Pe lângă ceilalți membri ai Doinei Gorjului și minunata lor orchestră, au mai cântat două prințese ale acordeonistului și profesorului Lucian Constantin: Gabriela, din clasa a VII-a, la acordeonul mai mare decât ea și mai minunat strunit parcă, decât al tatălui ei și la vioară deja celebra Maria Constantin, studentă în anul al doilea al Academiei Naționale de Muzică „George Enescu” din București. Ca invitați, au încântat Polina Manoilă, Vasile Topârceanu, Angela Săftoiu și Constantin Lătărețu.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here