Fiii Gorjului – manifestare culturală excepţională, la Bucureşti, pe timp de criză

413

Ca o scuză, permiteţi-mi să spun că mai bine mai târziu decât niciodată. Cauze tehnice, criza de timp şi programul meu încărcat m-au determinat să scriu cu întârziere despre desfăşurarea la Bucureşti, în Sala de festivităţi a Regionalei CFR din Gara de Nord, a întâlnirii anuale – de toamnă – a Fiii Gorjului de pretutideni. La care-au fost invitaţi şi gorjenii de-acasă.

Întârzierea datorată absenţei Preşedintelui de Onoare Ion Călinoiu!
Ploaia şi vremea urâtă, scările celor două etaje până la nivelul Sălii de festivităţi a feroviarilor din Gara de Nord – acceptată pentru că nu percep chirie ca alte lăcaşuri de cultură ale Bucureştilor – a determinat ca numărul gorjenilor să fie ceva mai mic decât în anii trecuţi.
Colac peste pupăză, a venit şi vestea destul de neplăcută privind accidental suferit de Preşedintele de Onoare al Fiilor Gorjului, dr.ing. Ion Călinoiu, între altele preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Motiv pentru care începutul excelentei manifestări culturale de suflet a gorjenilor de pretutindeni a fost întârziat cu aproape 45 de minute. La un moment dat, ziaristul Alexandru Păsărin, preşedintele Ligii Culturale “Fiii Gorjului” a luat în calcul invitarea de urgenţă a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, aflat în Bucureşti la nunta unui văr de-al domniei sale.

Tandemul Alexandru Păsărin-Ion Cepoi
Continuând tradiţia din fiecare an, ca gorjenii să se-ntâlnească la Bucureşti în ultima duminică a lunii septembrie, nu se putea altfel decât să taie cineva moţul. Şi Alexandru Păsărin, cu inventivitatea şi generozitatea ce-l caracterizează, l-a invitat pe scriitorul Ion Cepoi, Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, să aibă curajul prezentării împreună a evenimentelor.
După alocuţiunile domniilor lor, a mai luat cuvântul şi sbprefectul de Gorj Virgil Drăguşin. Şi cu aceasta, frumoasa deschidere cu personalităţi gorjene s-a petrecut, pe scurt, întrucât programul manifestării a fost extreme de bogat şi variat.

Lansări de carte cu vânzare şi autografe din inimă ale autorilor
Nu-i cazul să ne hazardăm şi să afirmăm, fără temei, că acela care împarte, parte-şi face. Dacă tot se afla pe scenă ca moderator, aşa cum era trecut şi-n Invitaţia-program, scriitorul Ion Cepoi a prezentat cu lux de amănunte monumentala lucrare a domniei sale – Albumul monografic “Teatrul Dramatic Elvira Godeanu. Miracolul de la Târgu Jiu”. Pentru ca imediat după aceea să ne descrie superbul Album “Gorj. Acasă la Brâncuşi”. În care, ca la orice nouă ediţie, sunt fotografii şi mai noi realizate de talentatul artist al imaginii Teodor Dădălău, în comentariul scriitorului Ion Cepoi.
Cu o rară elocinţă, Monografia “Glogova – vatră de istorie” ne-a fost dezvăluită de eruditul profesor Ilie Paraschiv, care nu-i glogovean de baştină, ci doar prin adopţie. Evident mai cunoscător al cuprinsului extrem de bogat şi variat decât, sper să fiu iertat, prezentatorul anunţat – Aristide Caranda. A urmat lansarea cărţii de rară şi condensată spiritualitate “Jurnal athonit”, cu autorii Alexandru Rădescu(gorjean şi jurnalist în presa scrisă, de faţă şi foarte cald în exprimări pilduitoare) şi absentul autor, dar prezent numai pe coperta şi în conţinutul cărţii, Paul S. Grogoriu. Ambii, şi autori ai unei călătorii de suflet creştin la Muntele Athos.
Foarte locvacele poet şi critic literar – gorjean doar după soţie – Geo Călugăru şi-a descris, ca scriitor şi bunic, bijuteria “Aventura micului detectiv”, cum spunea, o carte pentru copii şi nu numai. A îndrăznit să glăsuiască şi despre o carte dedicată pleiadei de personalităţi ale medicinii gorjene, dar Alexandru Păsărin i-a furat/luat microfonul. Patronul Editurii PACO, Victor Achim era oricum mult mai îndreptăţit să afirme, cu bun simţ, rolul lui modest de editor al cărţilor “Ambasadori gorjeni”(al unui colectiv de autori) şi “Nicolae Hasnaş – medic al liberalismului gorjean”, vol. I-II, autori prof.univ.dr. Gheorghe Nechifor şi Dorina Nechifor.

Eroul Sergiu Mischie, personaj şi autor al cărţii “Vulturul de munte”, Ed. MĂIASTRA
Graţie înţelegerii inimosului şi generosului ziarist gorjean Alexandru Păsărin, fără să fi fost inclus în program, a urcat pe scenă un erou adevărat al luptei anticomuniste – Sergiu Mischie, de loc din Hobiţa. Cartea şi viaţa sa au fost povestite foarte pe scurt de Ion Predoşanu, iar apoi şi-a destăinuit chinurile la care l-au supus torţionarii şi securiştii chiar Sergiu Mischie(ultimii vreme de 40 de ani). Vocea sa şi tremurul mâinilor, la cei 78 de ani ai domniei sale au stârnit ropote de aplauze. Însuşi profesorul universitar dr. Gheorghe Nichifor l-a felicitat, cerându-i o carte – cu autograf – la schimb. Iar poetul Laurian Stănchescu a urcat pe scenă elogiind iniţiativa aducerii printre gorjeni a celui hăituit atâţia ani. Laurian Stănchescu a propus chiar ridicarea unei statui a lui Sergiu Mischie de către autorităţile Gorjului.
Ultima parte s-au ascultat superbe melodii în interpretarea tinerilor solişti ai Ansamblului “Doina Gorjului”, director general şi moderator Gheorghe Porumbel, dar şi ai unor invitaţi de marcă anunţaţi în Gorjeanul de vineri. Sper să revin.
Grupaj de N. Roşca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here