Fiii Gorjului – 2012, ediția de Toamnă – Lansări de carte și spectacol de neuitat cu Ansamblul Folcloric Profesionist “Doina Gorjului”

386

Conform tradiției, la sfârșitul primei săptămâni din luna iunie, Liga Culturală Fiii Gorjului, cu sediul în București, este primită cum se cuvine de gorjenii de acasă. Iar în ultima duminică din septembrie, gorjenii sunt oaspeții Ligii Culturale Fiii Gorjului. Chiar la București. De data aceasta, gazda întâlnirii a fost sala de Festivități a regionalei CRF București, în clădirea Gării de Nord, cea mai mare gară din România. Unde vin și de unde pleacă gorjeni spre alte locuri din țară și din lume.

Alocuțiuni din suflet
Spectacolul a debutat brusc, cu muzica bună a orchestrei Doina Gorjului care-o acompania pe o tânără interpretă a cântecului ce începe cu versurile: “Codrule bătrânule/ Codrule stăpânule” și alte cântece populare din repertoriul novăcencelor. Pe acest fond, a debutat întâlnirea de suflet între fiii Gorjului din capitală și gorjenii cei de acasă. Cu toții au umplut până la refuz sala. Și tot cu toții au plecat din vatra satului strămoșesc, cu bune și cu rele, ținând de valorile importante ale Gorjului. Alexandru Păsărin, președintele Ligii Culturale Fiii Gorjului, a prezentat manifestarea ca pe una dintre cele mai mari sărbători anuale ale gorjenilor. Care au câte-o acțiune aproape în fiecare lună. Le-a mulțumit tuturor celor prezenți, anunțându-le participarea Prefectului Gorjului, Radu Teodorescu, Președintelui Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, a lui Ciprian Florescu, vicepreședinte al CJ Gorj și a deputatului prof.univ.dr. Dan Ilie Morega.

Prefectul și “Tinerii gorjeni de pretutindeni”, alături de „Fiii Gorjului”!
Prefectul Radu Teodorescu a vorbit de Liga Culturală “Fiii Gorjului”, ca fiind cea mai activă ligă de acest fel, oferindu-se ca împreună cu Asociația Tinerii gorjeni de pretutindeni, pe care a creat-o cu două săptămâni în urmă, să sprijine activitățile Ligii Culturale “Fiii Gorjului”. Au mai fost prezentați ca oaspeți de seamă prof.univ.dr. George G. Potra, Directorul Fundației Europene Titulescu, precum și Excelențele sale Ambasadorii Nicolae Ecobescu și Aurel Turbăceanu, de loc din comuna Baia de Fier, ca și brâncușiologul și, în același timp, traducătoarea Sorana Georgescu-Gorjan, fiica ing. Ștefan Georgescu-Gorjan, constructorul Coloanei Infinite. În această formulă, distinșii invitați petrecuseră și câteva zile în Gorj, ca invitați ai Președintelui Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu. Cu o săptămână în urmă, participaseră la Simpozionul Național SATUL ROMÂNESC, SAT EUROPEAN, la Arcani, iar luni după amiază la Simpozionul turistic REDESCOPERĂ GORJUL. Cartea BRÂNCUȘI – TITULESCU. SUFLETE PERECHE, apărută la Editura Fundației Europene Titulescu, pe care-o lansaseră și la Biblioteca Județeană “Christian Tell” din Târgu-Jiu, au mai lansat-o și la București. Despre carte, de această dată, la această relansare de la București, a vorbit poetul și publicistul Nicolae Dragoș, din Glogova Gorjului. În felul acesta a fost comemorat și Brâncuși, la 55 de ani de la trecerea la cele veșnice, dar a fost sărbătorit și Nicolae Titulescu – două genii. Prin apariția unei cărți trilingve – în limbile română, engleză și franceză – un mesaj întreit, cum s-ar spune, pentru cei din România, dar și pentru cei de dincolo de hotarele țării.

Nestemate folclorice
Lansări de carte au fost mai multe, dar între ele s-au ascultat cu sfințenie și răsplătite cu aplauze puternice numeroase nestemate folclorice ale orchestrei – condusă impecabil de maestrul Aurel Blondea – Ansamblului Folcloric Profesionist Doina Gorjului, director general Gheorghe Porumbel. De altfel, mult prea lăudatul director artistic Ion Ghițulescu – ba demis, ba reînscăunat -, n-a catadicsit să fie la întâlnirea de suflet a Gorjenilor de pretutindeni! O fi găsit că-i mai rentabilă o nuntă, cine știe!

Maria Lătărețu – 100
Scriitorul Dorin Brozbă și-a lansat o nouă carte omagială dedicată Privighetorii Gorjului – Maria Lătărețu, la împlinirea a 100 de ani de la naștere. A susținut un recital din repertoriul Mariei Lătărețu, micuța Roxana Croitoru – o fetiță de numai 12 ani -, înzestrată cu o voce uluitor de asemănătoare cu a celebrei Maria Lătărețu. Hăulitele, sârbele cântate de Roxana Croitoru au ridicat sala în picioare. Se mai lansa o carte – „Dincă Schileru – o legendă”, scrisă de istoricii Gheorghe Nichifor, Dorina Nichifor și Andrei Popete-Pătrașcu, prezentată de însuși universitarul și istoricul Gh. Nichifor, apoi urma o altă repriză muzicală. Cu Valentin Sanfira, Maria Roberta Crintea și o doamnă talentată și ea, pe care-o cheamă chiar Maria Lătărețu. Despre alte lansări de carte vom scrie cu ocazia viitoarelor binemeritate recenzii.
Ion Predoșanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here