Fii precaut la consumul de vin de Crăciun!

427

consumul de vin1Deşi nu ne vine să credem, există persoane care sunt alergice la vin – 500.000 de oameni de pe glob trebuie să nu se atingă de vin atunci când se ţin toasturi, şi asta din cauza alergiei de care suferă. În general, o astfel de alergie se manifestă prin mâncărimi la ochi, nas înfundat dar şi iritaţii în gât.

În afară de aceste semne, alergia la vin se mai manifestă prin eczeme, arsuri pe piele (mai ales în zona gâtului şi a feţei).

Ce produce alergia

În principal, oamenii care sunt alergici la vin, sunt alergici la sulfiţi, fenol, struguri, drojdie fermentată precum şi anumiţi conservanţi conţinuţi de diverse tipuri de vin.

De exemplu, dioxidul de sulf (E220) este conservantul care se pune în vin pentru a preîntâmpina degradarea de natură bacteriană şi enzimatică. De altfel, dioxidul de sulf stopează sporirea drojdiei, în aşa fel încât să nu se producă oţeţirea vinului. Dar, în ceea ce priveşte persoanele care suferă de astm, dioxidul de sulf din vin amplifică simptomele bolii. În unele situaţii, acest ingredient dă dureri de cap sau duce chiar la apariţia urticariilor. Vinurile albe, mai ales cele dulci, conţin o cantitate mai mare de dioxid de sulf, iar din această cauză se recomandă mai mult vinul roşu.

Dar, dacă după ce ai băut un pahar de vin roşu ai nasul sensibil şi obrajii roşii, nu înseamnă neapărat că ai alergie la vin, ci poate pur şi simplu te confrunţi cu o migrenă a consumului de vin roşu. Dar în acest sens este şi o veste bună, conform rezultatelor unor studii, aceste semne pot înlăturate prin luarea unei aspirine înainte de a bea vin.

De asemenea, medicii spun că e bine ca înainte de a consuma vin, să se consume o cafea sau un ceai negru.

Dar dacă după ce ai băut vin ai probleme de genul mâncărimi în zona ochilor, nas înfundat sau dureri în gat, este bine să consulţi un medic alergolog pentru a-ţi face un test care să confirme sau infirme faptul că ai de-a face cu o alergie sau nu.

Din păcate nu există un tratament care să înlăture aceste reacţii adverse provocate de vin, însă măcar în astfel de situaţii vei şti că trebuie să stai departe de această băutură şi să consumi altceva atunci când te reuneşti cu prietenii sau cu familia.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here