Festivalului cântecului şi portului popular din Peştişani, la prima ediţie

407
fiii gorjului„Milostivite Doamne,
Care vrei ca toţi oamenii
Să se mântuiască
Şi să ajungă

La înţelegerea adevărului.
Pre voia ta!
Primeşte această dorinţă a noastră
Ca pe un strigăt de dragoste
Poruncit de tine.”
Nişte oameni cu suflet mare, reuniţi în cadrul Asociaţiei „Fiii Satului Frânceşti din Gorj”, în colaborare cu Ansamblul Căminului Cultural Peştişani, (care cămin, în realitate, nu există, clădirea fiind doar la roşu!) au organizat de Sfântul Gheorghe, în 23 aprilie, începând cu ora 11,00, prima ediţie a Festivalului cântecului şi portului popular din comuna Peştişani – Gorj. Locul manifestării culturale a fost Bisericuţa de lemn cu hramul „Sfântul Gheorghe”, ce datează din anul 1823, din satul Frânceşti, comuna Peştişani, judeţul Gorj. Această bisericuţă în întregime de lemn, acoperită cu şindrilă, a fost reparată şi restaurată pe banii unui fiu al satului Frănceşti, însuşi de preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei, dr. ing. Emil Huidu, distins colaborator al ziarului Gorjeanul. Re-sfinţirea acestei bisericuţe monument de patrimoniu s-a făcut printr-o slujbă oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Teofan, pe vremea când era Mitropolit al Olteniei, în momentul actual ÎPS Teofan fiind Mitropolit al Moldovei.
La manifestare au participat, spre a da o anumită aură universitară, prof. dr. Ion Mocioi, poetul Viorel Gârbaciu, încă director adevărat al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, şi în primul rând decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universităţii „C. Brâncuşi” din Târgu-Jiu, prof. dr. Moise Bojincă, fiu al satului Frânceşti şi vicepreşedinte al asociaţiei organizatoare. Ba chiar, Moise Bojincă a avut ideea de a-l invita şi pe Ştefan Popescu, celebrul gorjean interpret la mai multe instrumente, precum naiul ori diverse tipuri de fluier sau ocarine, director adjunct al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu.
Ca invitaţi, au mai participat toţi aceia care au un costum popular acasă, de la bunici. După cum suna apelul organizatorilor, a sosit momentul ca aceste costume populare vechi să fie scoase din lada de zestre a bunicii, şi să-l prezinte în cadrul primei ediţii a festivalului din satul Frânceşţti, comuna Peştişani.
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here