Festivalului Cântecului Popular Românesc “Maria Lătăreţu”, pe ultima sută de metri

101

Mai sunt două săptămâni până la debutul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Cântecului Popular Românesc “Maria Lătăreţu”. Ediţia din acest an este una deosebită deoarece festivalul de muzică populară comemorează 40 de ani de la dispariţia artistei “Maria Lătăreţu”.

Preselecţia judeţeană va avea loc la Casa de Cultură din Târgu-Jiu, la Sala orchestrei, în data de 25 octombrie, ora 10.00. Această ediţie se adresează soliştilor vocali şi instrumentişti neprofesionişti sau neangajaţi într-o instituţie profesionistă de spectacole. Întregul Festival va fi televizat de postul Favorit. Până acum, au fost depuse 25 de fişe de înscriere dar organizatorii se aşteaptă ca numărul lor să depăşească 40.

Zi semnificativă
Pe data de 7 noiembrie autorităţile locale vor comemora 40 de ani de la trecerea în nefiinţă a Mariei Lătăreţu, ocazie cu care în incinta Tetrului de Vară din Târgu-Jiu va fi amplasat un bust sculptat al artistei. “Important este ca şi ediţia de anul acesta să fie o ediţie reuşită şi sperăm să facem acest lucru. Dacă anul trecut s-au împlinit 100 de ani de la naşterea Mariei Lătăreţu, a fost aşadar o ediţie jubiliară, anul acesta comemorăm 40 de ani de la dispariţia artistei, fapt care conferă festivalului o notă aparte. E unanim recunoscut faptul că Maria Lătăreţu este şi va rămâne inegalabilă, aşa că toate ediţiile pot fi jubiliare”, a precizat Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Artistic Profesionist “Doina Gorjului”.

Premiile Festivalului
Premiile Festivalului pentru solişti vocali sunt: Marele Premiu şi Trofeul Festivalului, în valoare de 2500 lei, oferit de Consiliul Judeţean Gorj; Premiul I, în valoare de 2000 lei, oferit de CJCPCT Gorj; Premiul II, în valoare de 1600 lei, oferit de Consiliul Local Târgu-Jiu; Premiul III, în valoare de 1200 lei, oferit de CJCPCT Gorj; 3 menţiuni, în valoare de 427 lei fiecare, oferite de Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu. Pentru solişti instrumentişti: Premiul I, în valoare de 1600 lei, oferit de Liga Culturală “Fiii Gorjului’’; Premiul II, în valoare de 1200 lei, oferit de Consiliul Local Târgu-Jiu; Premiul III, în valoare de 800 lei, oferit de CJCPCT Gorj; 3 menţiuni, în valoare de 300 lei fiecare, oferite de Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu. Premiul special al juriului, în valoare de 2000 lei, oferit de Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului’’. Sumele propuse pentru premiere sunt la valoare brută, fiind supuse impozitării.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here