Festivalul Tineretului la Godineşti

325

Comuna Godineşti va găzdui astăzi cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Tineretului, eveniment ce oferă în fiecare an iubitorilor de folclor prilejul de a se bucura de dansuri şi cântece populare specifice Gorjului. În paralel cu acest festival, se va desfăşura şi tradiţionalul târg de animale, produse agricole şi industriale.

Ca şi în anii precedenţi, Festivalul Tineretului se va desfăşura pe scena în aer liber din Grindul Godineştiului, începând cu ora 15:00. Organizatorii îşi doresc ca şi ediţia de anul acesta să se constituie într-o manifestare cultural-artistică de amploare, care să ofere participanţilor posibilităţi de afirmare valorică atât în preluarea cât şi în promovarea tezaurului folcloric al meleagurilor gorjeneşti, deosebit de bogat în cântec, dans şi port. Pe lângă concurenţi, pe scena festivalului vor mai urca membri ai Ansamblului „Doina Gorjului”, precum şi alţi interpreţi de seamă ai cântecului popular românesc. Festivalul se va desfăşura pe cinci secţiuni: „solişti vocali”, „solişti instrumentişti”, „formaţii de dansuri populare”, „tarafuri tradiţionale” şi „Miss Godineşti în port popular”. La secţiunile de solişti vocali şi solişti instrumentişti pot participa concurenţi cu vârsta cuprinsă între 15 şi 36 de ani. Soliştii vocali vor interpreta două piese din repertoriul gorjenesc (doină, baladă, horă, sârbă etc.), din care una fără acompaniament orchestral. Formaţiile de dansuri vor putea fi mixte (de cel puţin 6 perechi) sau pe genuri (de cel puţin 10 persoane), respectându-se condiţiile de repertoriu – obligatoriu gorjenesc şi de durată (minimum 5-6 minute). Tarafurile vor avea în componenţă maximum 12 persoane, cu repertoriu gorjenesc, dar să nu depăşească 6 minute de evoluţie scenică, cu instrumentele tradiţionale. Câştigătoarea secţiunii de „Miss Godineşti în port popular”, aceasta va fi selectată de juriu din rândul concurentelor şi participantelor la manifestare, inclusiv din rândul spectatoarelor. La secţiunile „solişti vocali” şi „solişti instrumentişti” se vor acorda câte trei premii; la secţiunea „formaţii de dansuri se va acorda câte un singur premiu pentru fiecare gen de formaţie (mixte, femei, bărbaţi). Tot câte un singur premiu se va acorda şi la secţiunile „tarafuri” şi „Miss Godineşti în port popular”. Premiile, la toate secţiunile, vor fi acordate de Consiliul Judeţean Gorj, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Bâlci de animale şi produse agricole
An de an, în perioada 1 – 2 august, autorităţile locale organizează la Godineşti Târgul de animale şi produse agricole. Tradiţia nu a fost întreruptă nici anul acesta, însă organizatorii nu se aşteaptă ca numărul participanţilor să fie foarte mare, asta deoarece târgul se desfăşoară în timpul săptămânii. „La târg vor participa comercianţi din mai multe judeţe şi crescători de animale. Se vor comercializa produse alimentare, mărfuri industriale, dar mai ales bovine şi cabaline. Cred că de data aceasta numărul participanţilor nu va fi foarte mare pentru că târgul se desfăşoară în timpul săptămânii”, a declarat Sorin Merfu, secretarul Primăriei Godineşti.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here