Festivalul RomânIA Autentică a dat clasă la Peștișani! – Pâinea împletită “Hobița 500”, ștafeta gorjenilor pentru brașoveni

999

O pâine împletită, coaptă la Peștișani, pe care s-a scris Hobița 500, a fost înmânată, sâmbătă, de către primarul comunei, Cosmin Pigui, Cristinei Chiriac, inițiatoarea Festivalului RomânIA Autentică. Pâinea a fost astfel ștafeta celor din Hobița pentru autoritățile din Brașov, care, la ediția cu numărul trei al acestei manifestări, s-au alăturat și ele evenimentului de amploare, inițiat în comuna lui Constantin Brâncuși. În prima zi de festival au avut loc mai multe lansări de carte, s-a inaugurat muzeul din școala primară din Hobița, s-a organizat un simpozion, un spectacol și o ședință solemnă de Consiliu Local. Două obiecte din atelierul lui Brâncuși au fost donate, cu această ocazie, muzeului din Hobița.

“O pâine împletită pe care s-a scris Hobița 500 i-a fost înmânată Cristinei Chiriac, inițiatoarea proiectului, ea urmând să fie dusă de către aceasta la Brașov, ca o ștafetă a noastră către autoritățile ardelene care s-au alăturat, din acest an, Festivalului RomânIA Autentică. Pâinea va fi înmânată autorităților din Brașov, duminică, pe scena festivalului de acolo. În acest an, acestei manifestări i s-a alăturat Brașovul, iar anul trecut Iașul”, a anunțat, sâmbătă, primarul de Peștișani, Cosmin Pigui. Școala primară din comuna Peștișani a fost reabilitată pentru a găzdui muzeul de artă populară și simpozionul România 100-Hobița 500, organizat de autoritățile din Peștișani. Nu a fost singurul lucru notabil realizat în vederea ediției din acest an a festivalului RomânIA Autentică, o fântână veche cu cumpănă din localitate a fost și ea primenită și sfințită cu această ocazie. Autoritățile au marcat evenimentul și prin întrunirea Consiliului Local Peștișani în ședință solemnă în cadrul căreia s-au donat cele două obiecte Brâncuși, iar primarul Pigui a rostit alocuțiunea Hobița 500. Au vorbit aici o serie de reprezentanți ai autorităților locale și județene.

Primari, parlamentari și oameni de cultură
Primarul municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu, cetățean de onoare al comunei Peștișani, a fost unul dintre cei invitați la manifestările România 100-Hobița 500, organizat de autoritățile locale din comuna lui Brâncuși. Alături de Romanescu s-au mai aflat prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, deputații Elvira Șarapatin și Dan Vîlceanu, vicepreședintele CJ Gorj, Gheorghe Nichifor și mulți alții. Numeroși reprezentanți ai Fundației Niște Țărani au participat la prima zi a manifestării, în cadrul căreia s-au lansat două cărți, cea a lui Paul Retezeanu intitulată ,,Brâncuși tatăl nostru”, pe care și-a pus amprenta și profesorul universitar dr.Moise Bojincă și o carte a poetului Nicolae Dragoș.

Spectacol și horă
Ziua s-a încheiat în Poiana Mare din Hobița după un spectacol la care au interpretat Radu Ciordaș, Tavi Colen, Roxana Croitoru, dar și Nuți și Vasile Tapotă. Hora mare a încheiat seara, în Poiana Mare adunându-se sute de participanți.

Regal Folcloric
În a doua zi a festivalului, începută la ora 10.00 de Sânziene, aproape 40 de meșteri populari și-au dat concursul, prezentându-le participanților mostre de măiestrie și artă tradițională românească. Expoziția Meșterilor Populari s-a bucurat de un public numeros, apoi participanții s-au îndreptat spre Poiana Mare din Hobița unde, de la ora 15.00, au început să interpreteze artiștii din ansamblul din Peștișani și cei ai Școlii Populare de Artă. Cei de la Ansamblul Doina Gorjului au urcat pe scenă la ora 20.00 ca două ore mai târziu artiști mari din folclorul românesc să încânte, rând pe rând publicul prezent la ultima zi a Festivalului RomânIA Autentică. Doar Dumitru Fărcaș nu și-a mai putut onora invitația de a participa la festival, din motive de sănătate, aici ajungând însă unul dintre discipolii marelui maestru.
ANAMARIA STOICA

1 COMENTARIU

  1. Felicitari Primăriei Peștișani și în special Viceprimarului Nicolcioiu Nicolae pentru organizare și toată munca depusa. Un bun organizator și un extraordinar gospodar pentru comuna Peștișani. La mai mare!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here