Festivalul Păstrăvului de la Tismana, din donaţiile aleşilor

718

80 de kilograme de peşte oceanic şi încă 30 de kilograme de păstrav au fost pregătite, ieri, pentru localnicii din Tismana, participanţi în număr mare la a treia ediţie a festivalului iniţiat, prima dată, de primarul localităţii, Marian Slivilescu, în 2013. Festivalul Păstrăvului a fost susţinut însă, şi de data aceasta, din buzunarul edilului şi a încă 11 consilieri, respectivii donându-şi indemnizaţiile pentru a le oferi 4000 de porţii de peşte prăjit cu mămăliguţă şi câte un pahar cu vin, celor prezenţi la manifestare. De altfel, pentru că suma colectată de viceprimar nu a fost una prea mare s-a cumpărat şi peşte care nu este de provenienţă locală.

festivalul pestelui tismana (2)“Am încercat să conving şi restul consilierilor să-şi doneze indemnizaţiile pentru acest festival dar, din păcate, nu am reuşit. De altfel, tot noi am cumpărat peştele gătit şi oferit localnicilor şi data trecută. În ce priveşte Târgul de Primăvară sau Bâlciul de Blagoveştenie, acesta s-a suprapus cu Festivalul Păstrăvului, crescând numărul de turişti în zonă. La ediţia din acest an a crescu şi numărul celor care au venit la bâlci cu material săditor pentru primăvară”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de Tismana.

festivalul pestelui tismana (3)De altfel, bunătăţile au fost gătite, pe loc, în aer liber, de câţiva bucătari, supravegheaţi îndeaproape de consilierii locali. În final, organizatorii au gătit şi servit peste 4000 de porţii de peşte cu mămăliguţă din care s-au servit aproape toţi participanţii la bâlciul de Buna Vestire, vechi de opt decenii, din Tismana.

festivalul pestelui tismana (4)“Am făcut vreo 4000 de porţii de peşte cu mămăliguţă, dar dacă sunt cereri consilierii mai aduc peşte pe care noi îl gătim imediat”, a spus unul dintre bucătari, mestecând în mămăligă.

festivalul pestelui tismana (9)Peşte pe “Doina Gorjului”
Preparatele de la Festivalul Păstrăvului i-au mulţumit pe degustători, toţi cei care au încercat peştele prăjit cu mămăliguţă, lăudând calitatea bucatelor, dar şi pe organizatori. Bunătăţile culinare au fost completate cu muzică tradiţională gorjenească, membrii Ansamblului Profesionist “Doina Gorjului”, dar şi câţiva artişti locali au încântat audienţa.

festivalul pestelui tismana (11)La Festivalul Păstrăvului de la Tismana, aflat la cea de-a treia ediţie, au participat şi inspectorul general şcolar, Ion Işfan, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Cel din urmă a apreciat tradiţiile din Tismana şi autorităţile, care dezvoltă turismul local, organizând astfel de manifestări. Călinoiu a lăudat Festivalul Păstrăvului şi gestul de caritate făcut de organizatori privind preparatele servite gratuit participanţilor.

festivalul pestelui tismana (12)Păstrăvării numeroase la Tismana
Localitatea Tismana este, cu adevărat, renumită atât pe plan local, cât şi pe plan naţional, în primul rând, pentru una dintre cele mai frumoase şi vechi lăcaşuri de cult din ţară, mănăstirea cu acelaşi nume, dar şi pentru potenţialul piscicol ridicat.

festivalul pestelui tismana (10)În localitate funcţionează astfel Păstrăvăria Ocolului Silvic, ce are 30 de bazine şi care în anul 1992 era cea mai mare din ţară, Păstrăvăria Mănăstirii Tismana cu zece bazine şi Păstrăvăria din satul Costeni, profilată pe obţinerea de puiet de păstrăv pentru popularea apelor de munte din Gorj şi din întreaga ţară.

festivalul pestelui tismana (8)De asemenea, pe raza comunei sunt şi alte numeroase păstrăvării de mici dimensiuni în gospodăriile localnicilor, precum şi altele cu investiţii exclusiv private.
ANAMARIA STOICA

festivalul pestelui tismana (13)

festivalul pestelui tismana (6)

festivalul pestelui tismana (7)

festivalul pestelui tismana (5)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here