Festivalul Internaţional al Artelor Vizuale îşi deschide porţile

360

Picture 017O nouă ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Vizuale va debuta la sfârşitul acestei săptămâni. Potrivit organizatorilor, festivalul se va desfăşura pe două module, în primul dintre acestea fiind cuprinse o tabără de sculptură cu subiect religios şi prima ediţie a Festivalului Naţional de Film de Scurt – Metraj „Acasă la Brâncuşi”.

Municipiul Târgu-Jiu va găzdui în perioada 17 – 24 iunie o nouă ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Vizuale – secţiunea sculptură mică GORJFEST, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj. Opt sculptori talentaţi, din ţară şi din Republica Moldova, vor fi prezenţi în această perioadă la Târgu-Jiu pentru a participa la tabăra de sculptură cu subiect religios. „Creaţiile care vor fi realizate în această tabără vor fi stâlpi gorjeneşti din marmură. Pe lângă semnificaţia artistică, vor avea şi o semnificaţie ritualică, religioasă. Din punctul acesta de vedere am decis ca stâlpii respectivi să fie donaţi Liceului Teologic din Târgu-Jiu pentru că ni s-a părut a fi locaţia cea mai potrivită pentru astfel de creaţii”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

Prima ediţie a Festivalului „Acasă la Brâncuşi”

În perioada următoare, tot sub egida GorjFest, se va desfăşura şi prima ediţie a Festivalului de Film Documentar „Acasă la Brâncuşi”. „Este o ediţie inaugurală, în care intenţionăm să facem ceea ce ne interesează în mod deosebit, adică pornind de la rădăcinile artei gorjeneşti să ajungem la Brâncuşi. De aceea festivalul nostru se cheamă „Acasă la Brâncuşi”. Încercăm să promovăm în felul acesta nu doar creaţia brâncuşiană ci şi ceea ce reprezintă tradiţional în arta gorjenească. Sperăm să fie un debut fericit pentru că la nivelul judeţului Gorj filmul de scurt metraj reprezentat de un mediu care nu a fost exploatat în nici un fel. Încercăm să acoperim un gol şi sper ca intenţia noastră să fie de bun augur pentru ca, începând cu ediţiile următoare, şi numărul concurenţilor să crească şi să crească în acelaşi timp anvergura festivalului în sine, astfel încât, încetul cu încetul, în cel mult două ediţii, şi acesta să ajungă de anvergură internaţională. Interesul este unul singur, acela de a promova imaginea Gorjului, imaginea culturală a Gorjului, nu doar în ţară ci mai ales peste hotare”, a spus Ion Cepoi. Potrivit acestuia, la festival şi-au anunţat deja participarea 17 concurenţi din Argeş, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Constanţa, Galaţi şi Iaşi. Directorul CJCPCT Gorj a precizat de asemenea că în cadrul acestui festival, nu vor exista laureaţi în sensul clasic al cuvântului, cei mai buni trei concurenţi urmând a fi invitaţi la Tabăra de creaţie filmică ce se va desfăşura în luna octombrie: „Primele trei filme considerate a fi cele mai valoroase vor fi stocate în arhiva centrului iar creatorii lor vor fi invitaţi la cel de-al doilea modul al GorjFest-ului, pe care îl organizăm în octombrie, când va fi Tabăra internaţională de artă plastică, de pictură şi de fotografie, completată anul acesta de o tabără de creaţie filmică la care vor participa cei trei laureaţi ai primei ediţii a festivalului nostru. Încercăm să despărţim nişte domenii artistice şi să facem în aşa fel încât, încetul cu încetul, GorjFest-ul să devină un festival care să se desfăşoare pe parcursul unui an de zile”. Toate creaţiile realizate în Tabăra de Sculptură şi filmele laureate în cadrul Festivalului „Acasă la Brâncuşi” vor fi vernisate în cadrul unei expoziţii ce se va desfăşura în data de 23 iunie, începând cu ora 10:00, la sediul CJCPCT, în aceeaşi zi urmând să aibă loc şi vernisajul unei expoziţii a pictorului Cristian Ungureanu.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here