Festivalul de Umor „Ion Cănăvoiu”, Târgu Jiu, 2013, România – Se-nveseleşte Gorjul

470

Motto: „Cine n-are haz să-şi cumpere!”

Odată pe an, toamna, de vreo 21 de ani încoace, ca şi anul acesta de criză 2013, între 24-27 octombrie, la Târgu Jiu şi Bâlta, comuna Runcu – unde-a avut loc Gala laureaţilor festivalului de Umor „Ion Cănăvoiu”- s-a desfăşurat o superbă manifestare artistică internaţională. La care s-a râs cu poftă, cei peste 170 de invitaţi din Republica Moldova, Bulgaria, chiar Ucraina – aş zice – şi România au plecat acasă, unii cu premii, dar majoritatea cu o foarte frumoasă impresie despre Gorjul nostru. Poate cel mai vesel dintre meleagurile României, ce organizează anual unul dintre cele mai importante festivaluri de Umor de pe la noi.

O foaie de tot Hazul
Recunosc, motto-ul de mai sus l-am preluat din deviza sub care apare ediţia specială a unei Foi umoristice & sentimentale intitulată HAZUL, fondată de regretatul poet, epigramist şi umorist inegalabil care-a fost Ion Cănăvoiu. Pe două coloane, în pagini diferite, sunt publicate o seamă de epigrame dintre cele peste 200 scrise de Jean Cănăvoiu, un clasic – de-acum – al genului literar epigramă.

Cine-a fost Ion Cănăvoiu?
Un om aparent ca toţi oamenii, isteţ foc precum oltenii, talent literar cu carul, dar ca şi creator, când bland/blajin, când rebel sau chiar revoltat. Ca fapt de istorie literară, gorjeanul Ion Cănăvoiu a devenit student al facultăţii de filologie a Universităţii din Cluj.
În greii ani ai stalinismului, anii ‘50 ai secolului trecut, şi pe vremea revoltelor din Ungaria anului 1956, n-a avut de lucru, manifestându-şi cu mult curaj simpatiile pentru revolta antibolşevică din ţara vecină şi “prietenă”. Pentru că a “fluierat în biserica” regimului comunist din Republica Populară Română a fost exmatriculat din facultate, împreună cu colegii şi viitorii mari poeţi Ana Blandiana şi Ioan Alexandru, ulterior fiind reînmatriculaţi la Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. Vremuri grele, vremuri tulburi.

Ion Cănăvoiu – un catarg “Dintre sute de catarge” !
Un poet generos şi redactor al secţiei de poezie a revistei Luceafărul – a tinerilor scriitori -, care-a fost şi “naşul” meu într-ale gazetăriei, Niculae Stoian, care preluase rubrica “Dintre sute de catarge” de la un alt mare poet – Mihu Dragomir, scria în revista săptămânală Luceafărul, Anul IX, nr. 4, din 15 februarie 1961, următoarele: “Numele lui Ion Cănăvoiu a apărut printre «catargele noastre» încă din cel de-al doilea număr al revistei. De atunci au trecut peste doi ani şi jumătate şi acest nume a revenit de nenumărate ori în pagina noastră destinată începătorilor, semnând de fiecare dată poezii care se distingeau prin simplitate, prin abordarea directă şi cu claritate a unor idei poetice noi, printr-un vers cursiv, melodios…”
Pentru o mai bună cunoaştere a scurtei biografii a celui care dă numele Festivalului de Umor “Ion Cănăvoiu”, voi recurge la un scurt paragraf din poetica însemnare editorial a foii HAZUL, semnată de scriitorul Ion Cepoi. În care se sintetizează următoarele date: “Născut pe 8 septembrie 1938, de Sfânta Mărie Mică, în 22 octombrie 1992 s-a hotărât să facă altceva decât deobicei: adică să nu mai treacă nici pe acasă, nici pe la “Gălăţescu”(amic şi al subsemnatului, ce deţinea un Caffe-Bar pe str. Victoria, n-m. I.P.), nici pe la “Maiami”, nici pe la “Columna”, nici pe la “Creaţie”, nici pe la alte părţi ale lumii pe care şi-o construise cu osârdie şi dragoste vreme de mai bine de cincizeci de toamne.”

Gala Laureaţilor, la Căminul Cultural Bâlta, din comuna Runcu
În Sfânta zi de duminică, ieri, la Bâlta, în noua şi minunata clădire a Căminului Cultural ridicat sub cârmuirea harnicului şi seriosului primar al comunei Runcu, Adrian Câmpeanu, sub coordonarea lui Ion Cepoi s-a desfăşurat un recital din creaţia lui Ion Cănăvoiu, şi acordarea celor 13 Diplome de Excelenţă şi a premiilor de rigoare, pe categorii. Despre cărţile lansate vineri şi premiate duminică vom avea prieljul a scrie mai detaliat cu alte prilejuri.
Este de consemnat povestea unui autor şi a creaţiilor domniei sale, spusă de Ion Cepoi. La un moment dat, Ion Cepoi s-a trezit cu un om necunoscut care i-a înmânat o carte şi două piese de teatru. Autorul lor e căsătorit cu o gorjeancă – neapărat preafrumoasă – şi deci, după nevastă, este gorjean şi domnia sa. Se numeşte Radu Danielescu, recompensat cu Premiul pentru PROZĂ UMORISTICĂ de Juriul ce l-a avut preşedinte pe cel mai mare scriitor român de umor contemporan cu noi – clujeanul Cornel Udrea. Cartea poartă titlul “SUNT CORUPT, dar mă tratez”, şi conţine proze umoristice. Iar cel puţin una dintre piesele de teatru ale viitorului colaborator al Gorjeanului, Radu Danielescu – om al legii, de profesie – vor intra în repertoriul Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu Jiu.
Premiul anual pentru literatură “Ion Cănăvoiu”, acordat unui scriitor gorjean, i-a revenit reputatului poet şi publicist din Glogova – Nicolae Dragoş pentru volumul “Fabule de ieri spre mâine”, recent apărut la Editura bucureşteană CERES.
Mai toţi premianţii şi invitaţii s-au gratulat cu epigrame, unele inspirate pe moment, la acest capitol excelând bucureşteanca Elis Râpeanu, apreciată drept posesoarea unui doctorat în epigramă. Ca o glumă, poetul Spiridon Popescu pretindea că Doamna Elis, având obârşii gorjeneşti după bunic, va rămâne la Bâlta până la ediţia viitoare a Festivalului de Umor Ion Cănăvoiu.
Chiar înainte de a le mulţumi excelenţilor directori ai programelor festivalului – Viorel Surdoiu, ce-a cumulat şi funcţia de secretar al juriului naţional, şi Teodor Dădălău, iniţiatorul proiectului de înfrăţire între Gorj şi Târgu Jiu cu creatorii plastici din Gabrovo(Bulgaria), Directorul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, le-a mulţumit şi coorganizatorilor Olimpia Bratu, Directorul Bibliotecii Judeţene “Christian Tell” şi lui Alexandru Păsărin, în dubla sa calitate de reprezentant al trustului de presă “FLACĂRA”, dar şi preşedinte al Ligii culturale “Fiii Gorjului”.
Pentru toţi oaspeţii, directorul Liceului Tehnologic Bâlta, prof. Nicolae Turtoi, le-a oferit elevelor membre ale Ansamblului folcloric “Maria Apostol” ocazia să-şi arate talentele, fiind conduse din sală de profesoara coregraf Constanţa Pobirci. A impresionat în mod deosebit interpreta Bianca Sârbu, ce se anunţă o viitoare demnă urmaşă a Mariei Lătăreţu.
Mugurel Petrescu şi N. Roşca

Râs pe premii a la Cănăvoiu
Timp de trei zile, invitaţii au parcurs un program încărcat din care nu au lipsit după întrunirea juriului naţional şi jurizarea lucrărilor, lansările de cărţi si reviste cu tematică umoristică incluzând revista Hazul (publicaţie iniţiată de Ion Cănăvoiu) în locaţia Bibliotecii Judeţene Christian Tell din Tg Jiu, vernisajul celei de-a doua ediţii a Salonului Internaţional de Caricatură cu participarea artiştilor din România şi Bulgaria şi lansarea Albumului de Caricatură aferent, dezvelirea stelei Arethiei Tătărăscu în centrul municipiului Tg Jiu, prezentarea unei selecţii a lucrărilor lui Ion Cănăvoiu, Gala Laureaţilor, desfăşurată la Căminul Cultural din Bâlta în colaborare cu oficialităţile locale şi a membrilor Ansamblului Folcloric Runcu, iar nu în ultimul rând un veritabil turnir epigramistic între participanţii acestei ediţii a festivalului.
În urma evaluării materialelor trimise la concurs de participanţi, juriul naţional prezidat de Cornel Udrea având în componenţă pe Elis Râpeanu, Nicolae Dragoş, Alexandru Păsărin, Ivan Kancev (Bulgaria), Ion Cepoi, Olimpia Bratu, Spiridon Popescu, Aurelian Iulius Şuţă, Grig M. Dobreanu, Ion Popescu Brădiceni şi Viorel Surdoiu (secretarul juriului) au stabilit palmaresul acestei ediţii:
-Premiul pentru carte de umor : a) Epigramă : Gheorghe Bâlici (Chişinău) pentru volumul „O mie şi una de epigrame” / editura Gunivas 2013 . b) Proză umoristică : Radu Danilescu (Tg Jiu) pentru volumul „Sunt corupt dar mă tratez”/ editura Vremea 2012
-Epigrame : 1) Gheorghe Şchiop (Porumbacul de Jos). 2) Petru Ioan Gârda (Cluj Napoca). 3) Ioan Moraru (Galaţi)
-Fabulă : 1) Florin Rotaru (Buzău). 2) Laurenţiu Orăşanu (Bucureşti). 3) Petre Ioan Florin (Craiova)
-Proză scurtă : Rodica Calotă (Tg Jiu)
-Parodie : Nicuşor Constantinescu (Bucureşti)
-Caricatură : Aurel Ştefan Alexandrescu şi Leonte Năstase (Bucureşti)
-Juriul premiului „Ion Cănăvoiu” pentru cea mai bună carte a anului aparţinând unui scriitor gorjean format din Ion Cepoi, Olimpia Bratu, Gelu Birău, Spiridon Popescu şi Viorel Surdoiu a hotărât acordarea distincţiei lui Nicolae Dragoş pentru lucrarea „Fabule de ieri spre mâine”/ editura Ceres
-În cadrul salonului de caricatură : Alla Georgievi, Chavdor Georgievi, Trayko Popov, Plamen Penev, Svetlin Stefanov, Momcil Takev (Bulgaria).
La final trebuie menţionat că această ediţie (a XXI – a) a fost organizată de Consiliul Judeţean Gorj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Christian Tell Tg- Jiu, Şcoala Populară de Artă Tg Jiu, Primăria şi Consiliul Local Runcu, Căminul Cultural şi Biblioteca „Ion Cănăvoiu” Runcu, Grupul de publicaţii „Flacăra” Bucureşti, Liga Culturală „Fii Gorjului” Bucureşti şi nu în ultimul rând, Asociaţia Umoriştilor Gorjeni. Ediţia din acest an a festivalului a fost coordonată de Ion Cepoi directorul CJCPCT Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here