Festivalul Copiilor „Maria Lătăreţu”, ediţie de debut

332

CASA MEMORIALA M. LATARETULocalitatea Bălceşti găzduieşte prima ediţie a Festivalului Copiilor „Maria Lătăreţu”. Evenimentul are loc sâmbătă, 13 august, chiar în curtea casei-muzeu Maria Lătăreţu. Concursul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani. Juriul va fi constituit din importante personalităţi locale şi judeţene, preşedinta juriului fiind însăşi nora artistei, Ioana Lătăreţu.

Potrivit lui Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj, „evenimentul se înscrie în şirul manifestărilor care marchează Centenarul Maria Lătăreţu. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naşterea privighetorii Gorjului. Este un proiect organizat de BD Media, Muzeul Judeţean Gorj, de Primăria şi Consiliul Local Bengeşti-Ciocadia şi Asociaţia Culturală Maria Lătăreţu, sub patronajul Consiliului Judeţean Gorj. Este prima ediţie şi pentru noi este o rampă de lansare a tinerelor talente şi la următoarele ediţii poate o facem manifestare de rang regional”.

Festivalul de la Bălceşti, un vis împlinit

Pentru organizatori, Festivalul Copiilor „Maria Lătăreţu” este o mare realizare. „Este un mai vechi vis al meu şi al oamenilor preocupaţi să ridice acea casă-muzeu; din păcate o parte din ei au părăsit corabia. Acolo, în bătătura Mariei Lătăreţu, de Centenar o să punem copiii într-o competiţie. Aceşti copilaşi între 8 şi 14 ani, pentru că aceasta este vârsta participanţilor, este o competiţie care îi ajută să îşi dea seama în ce stadiu sunt cu pregătirea. Mai mult, pentru această grupă de vârstă, 8-14 ani, nu prea sunt competiţii folclorice în ţară pentru vârsta lor şi atunci noi ne-am gândit să-i punem puţin la treabă şi unde era mai frumos, decât în curtea casei Mariei Lătăreţu”, a precizat Dorin Brozbă, manager BD Media. La acest frumos eveniment va participa şi familia artistei, respectiv Ioana Lătăreţu – nora şi Mihai Lătăreţu – nepotul, care vor veni special de la Bucureşti pentru acest festival.

15 concurenţi înscrişi

Festivalul Copiilor „Maria Lătăreţu” este „organizat în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Bengeşti-Ciocadia, care de această dată şi-au dat tot concursul şi cu doamna învăţătoare Mariana Medregan, preşedinta Asociaţiei Culturale Maria Lătăreţu de la Bălceşti. Avem 15 înscrieri. Copiii sunt interesaţi de această competiţie şi o să avem participanţi din Vâlcea şi din Mehedinţi. Sâmbătă seara, aceşti copii minunaţi vor fi alături şi de instructorii lor, de doamnele profesoare pe care le-am mobilizat şi trebuie să ne cânte şi dânsele câte un cântecel-două”, a spus Brozbă. Cât priveşte premiile acordate, acestea sunt pe măsura sponsorizărilor, lista sponsorilor rămânând deschisă până în ziua concursului. „Premiile nu sunt nişte sume colosale. Premiile I, II şi III vor fi acordate de către familia artistei şi vor fi nişte premii consistente şi cu amintiri plăcute; celelalte premii vor fi flori, diplome, câte un colet din partea Muzeului Judeţean şi al sponsorilor şi într-un pliculeţ o sumă de bani, cât se va putea, pentru ca aceşti copii să fie motivaţi să participe şi în anii viitori”, susţin organizatorii. Juriul va fi alcătuit din: Ioana Lătăreţu – preşedinte, Mihai Lătăreţu, preot Paroh Nicolae Diaconescu, în vârstă de 88 de ani, care a cunoscut-o personal pe Maria Lătăreţu şi a avut o relaţie specială cu ea. Din juriu mai fac parte: Constantin Dârvăreanu, fostul director al Casei de Cultură Novaci vreme de 35 de ani şi întemeietorul celebrului ansamblu Nedeia şi persoana care i-a instruit pe fostul director al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Liviu Dafinescu şi actual şi Mariana Medregan şi primarul Victor Giogia.

Recitaluri de excepţie, la Festival

La Festivalul Copiilor „Maria Lătăreţu” de la Bălceşti vor putea fi urmărite, în recital extraordinar, câştigătoarele Marelui Premiu al Festivalului „Maria Lătăreţu”: Elena Popescu, Maria Beatrice-Băndoiu, Alexandra Bleaje şi Angelica Mirea. „Cred că nu întâmplător Dumnezeu mi-a călăuzit paşii să ajung în satul Mariei Lătăreţu, acolo ocupându-mă în mod special şi cu tot sufletul şi cu toată fiinţa mea de grupul vocal care se numeşte „Bălceştii Mariei”, de la Şcoala Generală din Bălceşti. Am întâlnit copii talentaţi, copii dornici de a învăţa şi îi pregătesc şi îmi doresc din tot sufletul ca o parte din fetele pe care le pregătesc măcar una dintre ele să calce pe urmele Mariei Lătăreţu”, a declarat profesoara Elena Popescu. Concursul începe la ora 20, iar organizatorii anticipează că întregul eveniment se va desfăşura pe parcursul a cel puţin trei ore.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here