Festivalul „Maria Lătăreţu” debutează astăzi la Târgu-Jiu

570

O nouă ediţie a Festivalului Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu” va debuta astăzi la Târgu-Jiu. Timp de trei zile, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor vor urca zeci de tineri talentaţi veniţi din toate colţurile ţării, dornici să-şi demonstreze valoarea în faţa juriului. De asemenea, pe lângă recitalurile oferite de Ansamblul „Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu şi de Ansamblul Artistic „Doina Gorjului”, spectatorii se vor putea bucura şi de un spectacol de excepţie oferit de nume mari ale folclorului românesc.

Ajuns la cea de-a XIX-a ediţie, Festivalul Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu” s-a transformat într-o adevărată rampă de lansare pentru tinerii solişti vocali şi instrumentişti din toată ţara. Îndrăgostiţi de muzica populară, aceştia urcă de fiecare dată pe scenă decişi să impresioneze juriul şi să câştige inimile publicului cu talentul lor. Potrivit regulamentului festivalului, fiecare interpret se prezintă în concurs cu două piese: o doină, baladă, cântec doinit sau cântec epic, fără acompaniament, şi o melodie ritmată, cu acompaniament orchestral. Concurenţii vor urca pe scenă miercuri şi joi, urmând ca vineri juriul, condus ca şi anul trecut de prof. univ. dr. Gheorghe Oprea, şeful Catedrei de Folclor din cadrul Academiei de Muzică din Bucureşti, să anunţe câştigătorii. „Ieri după-amiază a avut loc preselecţia concurenţilor. Astăzi este prima zi de concurs; după concurenţi pe scenă va urca Ansamblul „Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă din municipiu. Joi, în cea de-a doua seară de concurs, pe scenă vor urca şi nume mari ale folclorului românesc: Maria Ciobanu, Dumitru Fărcaş, Oana Lianu, Floarea Calotă, Maria Ionescu Căpitănescu, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Robert Târnăveanu, Dumitru Zamfira, Gheorghiţă Nicolae şi Gheorghe Roşoga. Gala Laureaţilor va avea loc vineri, iar apoi cei care doresc să revadă Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” o pot face într-un spectacol de excepţie”, a declarat Gheorghe Porumbel, directorul festivalului. Acestea nu sunt însă singurele manifestări incluse în programul festivalului. Astăzi de exemplu, la Teatrul de Vară din Târgu-Jiu va fi dezvelit un bust al Mariei Lătăreţu; data nu a fost aleasă întâmplător, pe 7 noiembrie iubitorii de folclor sărbătorind împlinirea a 101 ani de la naşterea privighetorii neamului românesc. De asemenea, vineri, în ultima zi a festivalului, este programat un pelerinaj la Casa-muzeu „Maria Lătăreţu” de la Bălceşti.

Intrarea liberă
Cei care doresc să privească spectacolul de muzică populară şi să-şi încurajeze cu aplauze concurenţii favoriţi trebuie să ştie că intrarea este liberă, accesul publicului în sală fiind însă permis numai până la orele 18:00, asta deoarece întregul festival va fi transmis în direct pe un post de televiziune naţional.

Organizatori
Festivalul „Maria Lătăreţu” este organizat de Consiliul Judeţean Gorj, Consiliul local şi Primăria municipiului Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcoala Populară de Arte Târgu-Jiu, Muzeul Judeţean Gorj şi Liga Culturală “Fiii Gorjului” Bucureşti.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here