Festivalul „Liviu Dafinescu”, la final

462

Picture 062Municipiul Târgu-Jiu a găzduit la sfârşitul săptămânii trecute o nouă ediţie a Festivalului Jocului şi Portului Popular pentru Tineret „Liviu Dafinescu”. Sute de tineri din judeţul Gorj s-au întrecut în a-şi demonstra talentul în faţa juriului şi a spectatorilor, efortul lor fiind răsplătit duminică cu diplome şi trofee.

Ajuns deja la cea de-a IX-a ediţie, Festivalul „Liviu Dafinescu” a adus la Târgu-Jiu 24 de formaţii coregrafice din tot judeţul Gorj. Festivalul a debutat vineri, cu un spectacol extraordinar susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Manifestările au continuat sâmbătă, cu spectacolul-concurs al formaţiilor coregrafice participante, în timp ce ultima zi a festivalului a fost rezervată festivităţii de premiere a laureaţilor. „Mă bucur că acest festival a devenit o tradiţie pentru judeţul Gorj şi mă bucur să văd această sală neîncăpătoare şi abundând a Picture 124tinereţe. Vă mulţumesc tuturor pentru participare şi vă aştept şi la ediţia de anul viitor”, a declarat Vasiliana Dafinescu, adăugând că se încearcă transformarea acestui festival într-unul interjudeţean, începând cu ediţia din 2013. La festivitatea de premiere a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj care a vorbit de contribuţia pe care a avut-o Liviu Dafinescu în evoluţia Ansamblului „Doina Gorjului”: „Liviu Dafinescu se leagă prin nume de Ansamblul „Doina Gorjului”, pe care l-a înfiinţat şi l-a modelat, aducându-l la rangul de ansamblu profesionist, atribut pe care îl menţine cu rigurozitate şi astăzi”, a amintit Ion Călinoiu. În ceea ce priveşte evoluţia formaţiilor coregrafice care au participat anul acesta la festival, preşedintele juriului, maestrul coregraf Iulian Malea, a remarcat că toate formaţiile s-au prezentat la un nivel foarte bun: „Toate formaţiile s-au prezentat la un nivel foarte bun, observându-se din evoluţiile de pe scenă că, pe lângă munca intensă depusă la pregătire, instructorii şi membrii formaţiilor de jocuri populare sunt animaţi de multă pasiune pentru această formă a artei tradiţionale româneşti. Totuşi, la această ediţie a Picture 153Festivalului “Liviu Dafinescu”, dintre cele 24 trebuie remarcate câteva formaţii care s-au detaşat, în primul rând este formaţia de jocuri populare de la Turceni, pregătită de instructorul Marian Stelea, o prezenţă notabilă în festival au avut-o dansatorii din Stejari – instructor Ştefan Mirulescu, Tg-Cărbuneşti – instructor Ionel Traian, Stoina – instructor Daniela Jianu, Drăgoteşti – instructori Fraţii Petre şi Mihai Păsărescu. De asemenea, formaţiile de la Palatul Copiilor Târgu-Jiu, Ţânţăreni şi Şcoala Generală nr. 2 Târgu-Jiu trebuie subliniate ca interpretare la un nivel ridicat”, a precizat Iulian Malea.

Premiul pentru coregrafie „Liviu Dafinescu”, acordat în premieră

Ca noutate, anul acesta a fost acordat Premiul pentru Coregrafie „Liviu Dafinescu”. Acesta a revenit maestrului coregraf Iulian Malea, pentru merite deosebite în promovarea dansului popular gorjenesc, atât în ţară cât şi în străinătate. De asemenea, acesta a primit şi o diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here