Festivalul „Filofteia Lăcătuşu”, la prima ediţie

331

Comuna Alunu din judeţul Vâlcea va găzdui la sfârşitul acestei luni prima ediţie a Festivalului-concurs „Filofteia Lăcătuşu”, ce se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani din Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, dar şi din alte zone ale ţării. Potrivit organizatorilor, până în acest moment în concurs s-au înscris aproximativ 10 copii din Râmnicu-Vâlcea, Alunu, Târgu-Jiu, Orşova şi Drobeta Turnu-Severin. Înscrierile vor continua până pe data de 23 aprilie.

Prima ediţie a Festivalului-concurs al copiilor „Filofteia Lăcătuşu” se va desfăşura pe data de 27 aprilie, în comuna Alunu din judeţul Vâlcea, comuna natală a celebrei artiste de la dispariţia căreia s-au împlinit anul acesta 36 de ani. „Filofteia Lăcătuşu este unul dintre ctitorii Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”; de altfel, în perioada 1969 – 1977 a fost prim-solistă a acestei prestigioase instituţii. Din păcate, soarta a fost crudă cu această mare artistă care a dispărut în 1977, în devastatorul cutremur din 4 martie. Iată că după 36 de ani de la dispariţia acestei mari artiste, împreună cu Muzeul Judeţean Gorj, cu Primăria şi Consiliul Local Alunu, am considerat că este normal ca această mare artistă să dea numele unui festival folcloric astfel încât copiii talentaţi, atât din Gorj cât şi din Vâlcea, Mehedinţi şi din celelalte zone ale ţării, să aibă posibilitatea să-şi testeze valoarea lor, dobândită în urma studiilor cu profesorii şi cu părinţii care îi susţin”, a declarat Dorin Brozbă, manager B.D. Media şi realizatorul festivalului. „Era firesc ca muzeul judeţean să se implice deoarece casa-muzeu Filofteia Lăcătuşu se află în cadrul Muzeului Arhitecturii Populare de la Curtişoara. Totodată, festivalul se integrează în cadrul programelor metamuzeale ale instituţiei noastre şi promovează tinerele talente. Probabil că o parte dintre aceşti copii vor deveni embleme ale folclorului românesc”, a spus şi Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

23 aprilie, data limită pentru înscrieri
Înscrierile pentru festival au început pe data de 10 aprilie şi se vor încheia în data de 22 aprilie. Până în prezent, s-au înscris aproximativ 10 copii cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani. „Cred că această competiţie folclorică va fi un real succes. Din ultimele informaţii primite, în festival s-au înscris copii din Râmnicu-Vâlcea, comuna Alunu, Târgu-Jiu, chiar şi din Orşova şi Drobeta Turnu-Severin. Intenţia noastră este aceea de a promova folclorul, de a-i promova pe aceşti mititei aflaţi la început de drum. În ei ne este speranţa de mâine; sperăm ca măcar 2-3% din aceşti copii să ajungă mari vedete ale folclorului românesc într-un viitor cât mai. Din păcate, această categorie de vârstă, 8-15 ani, este un pic nebăgată în seamă pentru că competiţiile reale în ale folclorului încep cu vârsta de 16 ani”, a precizat Dorin Brozbă. Festivalul-concurs se va desfăşura în Sala de Festivităţi a Primăriei comunei Alunu, începând cu ora 17:00. Concurenţii vor interpreta o doină live (două strofe) şi un cântec pe negativ. Juriul va desemna apoi câştigătorii. „Marele Premiu va fi recompensat cu suma de 400 lei, Premiul I cu 300 lei, Premiul II cu 250 lei şi premiul III cu 200 lei. În plus, toţi ceilalţi copii care vor participa la acest concurs vor primi la rândul lor diferite sume de bani, în funcţie de sponsorizările pe care le aşteptăm să vină din ce în ce mai mult”, a spus Dorin Brozbă. În programul festivalului este inclus şi un pelerinaj la casa natală a Filofteiei Lăcătuşu. De asemenea, la eveniment vor mai participa şi interpretele de muzică populară Emilia Drăgotoiu Nanu, Adnana Dinea, Sofia Pleşu, Ana Bejinaru, Angelica Mirea, Ana Maria Niţu, Maria Beatrice Băndoiu şi Luciana Ene, o parte dintre acestea urmând să facă parte şi din juriul festivalului.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here