Fermierii, invitaţi să se înscrie în agricultura ecologică

506

29 august 2014 este data-limită până la care fermierii gorjeni, interesaţi, se pot înregistra ca operatori în agricultura ecologică, pentru obţinerea sprijinului financiar conform HG 759/2010, care va fi plătit până la 30 iunie 2015.

Conform reprezentanţilor Asociaţiei Bio România, subvenţia ar depăşi 600 de euro/an, în cazul fermierilor a căror producţie se află în perioada de reconversie (trecere de la cea clasică, la cea ecologică). În plus, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în perioada 2015 – 2020, agricultura ecologică va beneficia de subvenţii între 250 euro/hectar/an şi 400 de euro/hectar/an, în funcţie de tipul de cultură. „Asociaţia Bio România recomandă tuturor fermierilor, în special cei mici şi mijlocii, să se înregistreze ca operatori în agricultura ecologică în anul 2014, până la 29 august a.c., data limită până când mai pot depune cereri pentru obținerea sprijinului financiar conform HG 759/2010, care va fi plătit până la 30 iunie 2015. La solicitarea repetată a Asociației Bio România, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a solicitat și obținut de la Comisia Europeană o suplimentare a sumei ce va fi distribuită fermierilor care intră în conversie în anul 2014”, a declarat Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio România, într-un comunicat.

Produsele româneşti,  mult mai sănătoase decât cele din afară
Botănoiu a mai afirmat că produsele românești sunt mult mai sănătoase decât cele din celelalte state din Uniunea Europeană, în condițiile în care România foloseşte în agricultură, pe hectar, de zece ori mai puţine chimicale. “România utilizează 25 kilograme de azot la hectar, comparativ cu Olanda, care foloseşte de 10 ori mai mult, ceea ce ne permite să spunem că majoritatea produselor româneşti, inclusiv cele care provin din agricultura convenţională, sunt mai sănătoase şi mai curate decât cele provenite din restul statelor membre. Inclusiv Polonia şi Ungaria folosesc procente duble de chimicale faţă de cele practicate de noi”, a menţionat Botănoiu.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here