Fermierii gorjeni, în număr mic la subvenţia pentru motorină

374

cereri motorinaDeşi vineri, 29 aprilie, a fost ultima zi în care fermierii gorjeni aveau termen limită pentru solicitarea subvenţiei care se acordă la consumul de motorină, beneficiarii nu s-au înghesuit la birourile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Gorj.

Reprezentanţii APIA Gorj spun că ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare şi reprezintă diferenţa dintre acciza standard şi acciza redusă. Potrivit HG 408/2010, pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanice în agricultură se stabileşte o acciză redusă de 21 euro/1000 litri. Acest ajutor financiar de stat se acordă producătorilor agricoli din judeţul nostru care sunt înscrişi în evidenţele APIA cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul Agricol, Registrul plantaţiilor viticole, sau alte evidenţe funciare, sunt înregistraţi în Registrul Naţional al Exploataţiilor cu efectivele de animale, precum şi la Registrul Comerţului.

61 de acorduri pentru anul 2011

Virgil Ungureanu, şeful Serviciului Autorizare Plăţi Naţionale Directe şi Complementare din cadrul APIA Gorj la sediul instituţiei s-au înregistrat un număr de 62 de dosare care conţineau cererea de acord pentru ajutorul la motorină în anul 2011. „Din cele 62 de dosare întocmite în luna decembrie a anului trecut, un singur dosar a fost declarat neeligibil astfel că 61 au obţinut acordul prealabil pentru anul în curs”, a precizat Virgil Ungureanu.

După obţinerea acordului prealabil, emis de către APIA Gorj în limita plafonului prevăzut de HG 408/2010, beneficiarii, respectiv agricultorii gorjeni trebuie să depună la sediul instituţiei o cerere pentru determinarea trimestrială a cantităţii de motorină pentru care se aplică ajutorul de stat sub formă de rambursare. Cererea se va depune până la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea şi va fi însoţită de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv, precum şi documentele prevăzute de Ordinul 126/2010.

23 de cereri în primul trimestru

Astfel, pentru primul trimestru al acestui an, perioada de depunere a cererilor pentru obţinerea subvenţiei la motorină a fost intervalul 1 aprilie – 29 aprilie. „Până vineri, la orele prânzului, APIA Gorj înregistrează un număr de doar 23 de cereri pentru acordarea subvenţiei”, a mai spus şeful Serviciului Autorizare Plăţi Naţionale Directe şi Complementare.

Acesta a adăugat că anul trecut nu se încheiaseră decât 16 dosare cu fermierii din Gorj pentru obţinerea unei reduceri la motorină pentru anul 2010. “Numărul de dosare a fost mai mic deoarece o condiţie principală pentru a primi această subvenţie este aceea ca fermierul să fie persoană fizică autorizată şi nu sunt mulţi agricultori în judeţ care să aibă condiţiile financiare propice spre a se autoriza”, a declarat Virgil Ungureanu. Potrivit acestuia, subvenţia la motorina pe anul 2010 a fost de 1,162 de lei pe litru, iar pentru anul 2011, aceasta a fost de 1,2 lei/litru de motorină consumat.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here