Feniculul, bun pentru căile respiratorii

644

feniculFeniculul este folosit de cei mai mulţi dintre noi ca şi condiment dar şi ca plantă medicinală. Acesta calmează tusea convulsivă şi astmatică, uşurează expectoraţia şi reduce inflamaţiile gâtului.

De asemenea este util în laringită, amigdalită, faringită, bronşită, astm bronşic şi tuse convulsivă. Dacă se amestecă cu seminţele de coriandru, feniculul este indicat pentru gazele abdominale, balonare, pentru îmbunătăţirea digestiei. Mai mult decât atât, această plantă ar trebui să fie inclusă în alimentaţia de zi cu zi, deoarece creează o stare de bine, conferă saţietate, iar din acest punct de vedere este indicată în curele de slăbire sau pentru a controla apetitul.

Calmează persoanele nervoase

Laptele cu seminţe de fenicul este indicat persoanelor uşor iritabile sau nervoase. Într-o cană de lapte fierbinte se pune o linguriţă de pulbere măcinată cât mai mărunt de seminţe de fenicul. Când s-a răcit se bea cu înghiţituri mici.

Cum se foloseşte feniculul

Ceai – la un litru de apă clocotită se adaugă 4 linguriţe de seminţe şi se fierb cinci minute. Se lasă acoperit un sfert de oră, după care se strecoară şi se consumă câte o cană de câteva ori pe zi.

Pulbere – seminţele se macină cu râşniţa de cafea iar pulberea obţinută se cerne prin sită. Dimineaţa pe nemâncate se va lua câte o linguriţă rasă de 3-4 ori pe zi. Pulberea se ţine sub limbă câteva minute, după care se înghite cu apă.

Infuzie – 1 linguriţă de pulbere de fenicul se opăreşte cu o cană de apă (lapte sau apă de orez), se lasă 20 de minute, iar apoi se filtrează. Se consumă ca atare sau îndulcit cu miere.

Tinctură de fenicul

Aceasta are calităţi expectorante, bronhodilatatoare, este indicată în caz de astm, tuse spastică şi faringită. La o cană de apă fiartă se adaugă o linguriţă de tinctură şi se bea de trei ori pe zi.

Uleiul esenţial – este recomandat în aromaterapie, dar este esenţial şi pentru îngrijirea pielii uscate şi calmarea pielii iritate. De asemenea este recomandat şi pentru reducerea celulitei dar numai prin masaj, la eliminarea toxinelor şi a durerilor reumatice, conferă pielii elasticitate, o menţine netedă, fiind un bun factor de relaxare.

Contraindicaţii

Nu este recomandat femeilor însărcinate, copiilor sub 6 ani sau persoanelor epileptice. Poate avea efect narcotic folosit în doze mari.

Originea lui fiind din zona Mării Mediterane, aici se foloseşte frecvent la condimentarea cărnii şi a peştelui. De altfel, seminţele de fenicul sunt utilizate şi la noi, la murături, măcinate mai grunjos în anumite amestecuri de condimente sau la produsele de patiserie. Pentru o aromă mai puternică seminţele de fenicul se pot prăji înainte de a ale măcina.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here