Fast-food-ul, pericol pentru sănătate

784

fast foodCa şi în cazul pachetelor de ţigări, ar trebui etichetate cu avertisment şi pungile de fast –food. Pentru că se ştie că mâncarea de tip fast-food face rău. Mulţi preferă această mâncare deoarece este mai la îndemână şi spun ei e şi gustoasă. Guvernul a venit cu o ideea de a pune taxă pe acest tip de mâncare, şi asta pentru a strânge bani la buget.

Copiii trebuie educaţi de acasă să mănânce sănătos, pentru că în momentul în care ei se vor afla la şcoală şi pentru că în apropierea ei se găsesc tot felul de magazine cu astfel de pungi, ei să ştie să aleagă. Altfel într-un timp foarte scurt vom avea copii obezi.
Dar iată care sunt principalele pericole ale fast-food-ului.
Calorii prea multe
Caloriile aduc energie şi în astfel de zile atât de agitate avem nevoie de ea.
Doza normală de calorii este de aproximativ 1800 calorii. Dar ce te faci când mergi la un fast food şi consumi un burger, o porţie de cartofi prăjiţi şi un suc. S-ar zice că te-ai încadra în limita de calorii normale, dar pentru că nu este singura masă pe zi şi vei mai consuma şi altceva s-ar putea să depăşeşti doza normală şi atunci intervine pericolul pentru sănătate şi implicit şi dieta ta va avea de suferit.
Grăsimi artificiale şi multă sare
Mâncarea de la fast-food este plină de grăsimi artificiale produse de om, hidrogenate şi saturate despre care tot auzim că nu ne fac bine. Cartofii pe care îi serviţi la un fast-food sunt prăjiţi într-o baie de ulei, care apoi se refoloseşte, iar feliile de carne din burger, de cele mai multe ori congelate şi prăjite, trec prin acelaşi tratament. Trebuie să ştiţi că aceste grăsimi saturate afectează arterele şi vor face să crească colesterolul la un nivel periculos.
Se mai găseşte la astfel de preparate şi un conţinut mare de zaharuri care în timp duce la diabet. Şi o altă problemă este aceea că se găseşte şi sare din belşug ceea ce suplimentează corpul cu un conţinut exagerat de sodiu.
Fibre puţine
Deşi după ce ai mâncat un meniu de fast-food te simţi super sătul, practic corpul tău nu a benificiat de ceea ce are nevoie. Fast-foodul nu are decât puţine fibre şi micronutrienţi esenţiali precum vitaminele şi mineralele.
Boli la care duce obezitatea
Un bărbat din SUA a dat în judecată câteva fast-fooduri, acuzându-le că a devenit obez din cauza lor. S-a făcut chiar un documentar cu acest bărbat, iar dacă l-ai vedea cum se simte după această perioadă, s-ar putea să te gândeşti mai mult înainte să comanzi o astfel de masă.
Iată de ce te poţi îmbolnăvi:
– boli de inimă, datorate colesterolului
– diabet
– dislipidemie (lipide prea multe în sânge), cauzată tot de colesterol
– sindromul de apnee în somn (pauze respiratorii)
– artrită
– probleme respiratorii – plămânii având un volum de muncă mult mai mare decât în mod normal
– atac cerebral, arterele fiind blocate, nu dau voie sângelui să ajungă la creier.
Fiecare dintre noi trebuie să conştientizeze faptul că mâncarea fast-food nu ne face bine, că după ce am mâncat ne simţim mai balonaţi, cu un stomac plin, greu, ceea ce nu se simte la mâncarea pregătită acasă. Şi nu uitaţi de fructe şi legume şi mai ales de sport.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here