Fasolea, o legumă de nota 10

495
fasoleDespre fasole… numai veşti bune! O mulţime de studii dezvăluie faptul că nutrienţii şi ingredientele naturale din fasole ajută la dietă şi la combaterea şi prevenirea a nenumărate boli.

Fasolea poate fi de mai multe tipuri: cu bolul alb, roşu sau “kidney”, rozalie sau „borlotti”, fasole verde sau teci, şi altele… Considerentele din aceste articol sunt generale, indiferent de soi.
O jumătate de ceaşcă de fasole uscată are în general cam 120 calorii, un indice glicemic foarte scăzut şi foarte mulţi carbohidraţi complecşi care menţin nivelul optim de zahăr în sânge. Fasolea este o sursă de vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu şi chiar calciu. Conţine de asemeni şi fibra solubilă şi insolubilă (prima ajută la digestie şi previne constipaţia iar cealaltă reduce nivelul grăsimilor din sânge). În timpul digestiei fibra solubilă formează o substanţă ca un gel care ajută organismul să “se descurce” cu factori nocivi cum sunt grăsimile, colesterolul şi carbohidraţii simpli. Numai o farfurie de fasole gătită conţine aproximativ 15 grame de fibră – mai mult de jumătate din necesarul zilnic de 25 grame.
Este recomandat să se consume foarte multă apă alături de mesele bogate în fibră.
Fasolea are foarte puţină grăsime şi aproape deloc colesterol. Are virtuţi deosebite, printre altele fiind cunoscută şi sub denumirea de „mâncător de zahăr” pentru că este foarte bogată în fibre vegetale care împiedică absorbţia zaharurilor şi reduc secreţia de insulină. Consumul zilnic al unei cantităţi de circa o farfurie de fasole verde, spre exemplu, poate ajuta la scăderea valorii colesterolului cu până la 20%.
Mâncând fasole în mod constant veţi obţine nenumărate avantaje pentru că:
Micşorează riscul de cancer la colon
Reduce colesterolul din sânge, ca şi LDL sau “colesterolul rău” care provoacă boli de inimă
Reduce riscul de apariţie a diabetului de tip II
Îmbunătăţeşte controlul diabetului de tip 1 & 2
Întăreşte sistemul imunitar
Fasolea este recomandată în curele de slăbire şi în dietele echilibrate pentru că are un nivel ridicat de carbohidraţi cu eliberare lentă, proteine, fibră, este săracă în calorii, grăsimi şi sodiu şi nu are colesterol! O jumătate de farfurie de fasole pe zi poate fi de folos în respectarea unei diete echilibrate.
Fasolea este o sursă de proteine fără grăsime. Organismul converteşte proteinele în amino-acizi care repară ţesutul muscular şi sistemul osos. Proteinele ajută şi la lupta împotriva infecţiilor, la vindecarea rănilor şi la regularizarea nivelului enzimelor şi hormonilor.
În plus, în fasole găsim cel mai bun tip de carbohidraţi complecşi – nutrienţii care furnizează energie pentru muşchi şi creier. Aceştia au un indice glicemic foarte mic cu abilitatea unică de a oferi energie pe o perioadă de timp foarte lungă pentru că se eliberează foarte încet în sistemul circulator. Carbohidraţii complecşi se absorb încet şi menţin senzaţia de saţietate pentru mai mult timp (spre deosebire de cei simpli pe care îi găsim în zahăr şi produse derivate).
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here