Farmaciştii din judeţul nostru au intrat ieri dimineaţă în grevă japoneză, ca un semnal de alarmă asupra situaţiei în care se află farmaciile.
Din punct de vedere al achitării facturilor pentru medicamentele compensate sau gratuite, judeţul nostru se află într-o situaţie foarte gravă, situându-se în capătul listei la datorii. Greva japoneză se va desfăşura şi pe parcursul acestei zile.
Situaţia farmaciilor este una foarte gravă, multe dintre ele fiind în pragul falimentului. Prelungirea termenelor de plată de la 60 de zile, cât era până în luna iunie, până la 210 zile în prezent, a adus farmaciile în colaps financiar. Casa de Asigurări de Sănătate nu a mai făcut plăţi iar economiile sunt epuizate, cu toate acestea farmaciile trebuie să funcţioneze în continuare, să se aprovizioneze cu medicamente şi să plătească facturi şi cheltuieli inerente. „Ne confruntăm cu o situaţie extrem de gravă, întrucât farmaciile nu au mai primit banii pentru medicamentele eliberate în ultimele cinci luni şi nu vor mai primi niciun ban cel puţin până în luna februarie a anului viitor”, susţin reprezentanţii Colegiului. Din această cauză, farmaciştii au decis să intre în grevă japoneză, timp de două zile. „Se lucrează în farmacii dar se poartă o banderolă neagră pentru a atrage atenţia oficialităţilor”, a declarat Ileana Dumitrescu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Gorj. Protestul este, practic, unul tăcut, situaţia tragică tăind inclusiv din elanul manifestărilor.
Farmaciile nu îşi pot plăti furnizorii de medicamente
Până la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor nu se vor mai face plăţi către farmaciile din Gorj pentru că termenul de decontare al facturilor a fost majorat. Aproximativ jumătate din farmaciile din judeţ sunt într-o stare mai mult decât disperată pentru că nu au mai putut plăti facturile către furnizori. Furnizorii de medicamente nu oferă termene atât de mari pentru plătirea datoriilor, o soluţie fiind o eventuală înţelegere cu firmele care furnizează medicamente, pentru a mai păsui farmaciile, potrivit directorului Casei de Asigurări de Sănătate Gorj, Daniel Bondoc. „Farmaciile normal că sunt nemulţumite pentru că furnizorii lor cer banii mai devreme decât aceste zile. Vor începe decontarea din ianuarie 2010 datorită decalării termenului de plată al facturilor”, a spus Bondoc. Din cauza problemelor cu decontarea facturilor, nu mai puţin de jumătate din farmaciile din ţară ar putea intra în faliment, a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Dumitru Lupuleasa.
Dorina CIOPLEA