Farmaciile luate cu asalt pentru măşti de protecţie

384

masca gripaMăştile de protecţie sunt deocamdată singura măsură de prevenţie aflată la îndemâna autorităţilor împotriva contaminării cu gripă porcină. Profesorilor li se cere să examineze elevii în fiecare dimineaţă iar primăriile să

asigure procurarea măştilor. Obligaţia primăriilor survine în urma faptului că nu toate farmaciile din judeţ au pe stoc măşti de protecţie. Alarmaţi de faptul că nu există vaccin antigripal, oamenii au luat cu asalt farmaciile din judeţ, solicitând astfel de măşti.

Din păcate multe farmacii din judeţul Gorj nu au nici măşti de protecţie care ar trebui purtate în cazul în care în comunitate apare vreun caz de gripă de tip nou. „Fiecare farmacie din cele 71 îşi face comanda de ceea ce are nevoie. Pacienţii obişnuiţi nu au venit să întrebe de aceste măşti, au venit cei de la cabinetele medicilor. Avem în farmacie, nu multe, dar avem. Dacă este nevoie, comandăm”, a spus Ileana Dumitrescu, şefa Colegiului Farmaciştilor Gorj.
Cei mai îngrijoraţi sunt părinţii, deoarece vaccinul pentru gripa nouă nu a fost încă testat pentru ei. Nici un doctor nu are curaj să facă un astfel de vaccin copiilor, cu atât mai mult cu cât Ministerul Sănătăţii nu şi-a dat vreun aviz în acest sens. Pentru a se evita răspândirea virusului AH1N1 în rândul colectivităţilor de copii, în fiecare dimineaţă, înainte de începerea cursurilor, cadrele didactice vor trebui să verifice fiecare elev, dacă prezintă semne de gripă porcină. Numai după un astfel de control, elevilor li se va permite să intre la clase şi să înceapă orele de curs. În cazul în care unul dintre copii, are febră, tuşeşte, ochii sunt congestionaţi sau prezintă simptomele unei viroze respiratorii, profesorul va avea obligaţia să ia legătura cu medicul de medicină şcolară care, la rândul lui, va trimite elevul acasă sau, după caz, va anunţa medicul de la secţia boli infecţioase. Măsura a fost dispusă de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.
Oana Paloş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here