Expropriaţii disperaţi de la Olservmin au protestat ore întregi la uşa Diviziei Miniere

326

Aproximativ 30 de foşti salariaţi de la Olservmin, care au rămas pe drumuri în urma intrării în reorganizare judiciară a societăţi, au protestat ieri dimineaţă în faţa sediului Diviziei Miniere de la Târgu-Jiu. Oamenii care au dat terenuri spre exploatările miniere trăiesc o adevărată dramă din cauza faptului că nu au din ce trăi, aceştia neregăsindu-se pe lista celor 361 de expropriaţi care urmează să fie angajaţi la Minprest.

Lacrimi şi disperare în rândul foştilor salariaţi ai Olservmin, care susţin că ar fi fost înşelaţi de conducerea Complexului Energetic Oltenia. Aceştia s-au plâns, miercuri, liderului Federaţiei Naţionale a Muncii, Constantin Creţan, cum au acceptat să fie expropriaţi din minerit pentru a fi angajaţi la Olservmin, iar acum au fost daţi afară înainte de a face vechimea necesară pentru a intra în şomaj. “Trebuie să se facă dreptate, ne-a pus pe drumuri, să cheltuim bani pentru acte. Ne-am dus la arhivă să scoatem acte că avem teren afectat de către mină. Am venit cu actele, nu ne-a luat nimeni în considerare, când au venit listele noi nu ne regăseam. Noi suntem proştii care au lucrat în carieră, zi de zi la lopată, iar acum nu se regăsim pe listă, nu este corect. Măcar să ne lase câteva luni să putem lua şomaj, nu să îi ia tot pe aceia care se încadrează la şomaj, lor să li se ofere două posibilităţi şi nouă nici măcar una”, a declarat Maria Priporeanu, din Fărcăşeşti, prezentă la protest.
O altă fostă angajată la Sind Jilţ este de părere că au angajat oamenii cu pile, lăsându-i pe din afară pe oamenii necăjiţi.
„Am lucrat la Sind Jilţ şi acum m-au dat afară, din martie când s-a închis societatea. Şi acum ca să mă angajeze la Minprest m-au chemat la carieră la Mătăsari, că sunt trecută pe tabel. Şi acum să aflu că nu mai sunt pe tabel. Nu se poate aşa ceva, a lăsat oamenii necăjiţi şi au angajat pilele. Nici şomajul nu ni l-a dat, este dreptul nostru avem contracte până în 2014”, a spus Carmen Zacoceanu din Motru. „Am un copil bolnav. De unde am bani de medicamente? Am doi copii la liceu, nu am nici măcar un venit. Cu 80 de lei alocaţia copiilor nu mă descurc, soţul meu a decedat în 2008. Am lucrat la Olservmin”, s-a plâns, ieri, şi Buga Maria.

„Fraţilor nu mai acceptaţi să cedaţi case şi terenuri până nu vă angajează pe cineva în sistem”
Liderului Federaţiei Naţionale a Muncii, Constantin Creţan, a fost ieri de partea expropriaţilor, înţelegându-le drama prin care aceştia trec. Creţan le-a promis oamenilor că va cere, în cadrul şedinţei de Dialog Social, prefectului Claudiu Teodorescu, o nouă analiză corectă, în privinţa angajării acestor oameni la Minprest.
„Liderii care au condus societăţile comerciale şi le-a adus în această situaţie trebuie să răspundă. Cel mai corect este să îi daţi în judecată. Eu o să cer în prefectură, la Comisia de Dialog Social, să verifice din nou cum s-a procedat în acest caz. Fraţilor nu mai acceptaţi să cedaţi case şi terenuri până nu vă angajează pe cineva în sistem. Pentru că ce trăiţi dumneavoastră, expropriaţii este o dramă. Unii s-au folosit de dumneavoastră şi-au construit case de lux, şi-au luat terenuri au făcut tot felul de şmecherii”, a declarat liderul FNM. Creţan a menţionat de asemenea că: “Drama acestor oameni mă doare, nu îi reprezint, nu sunt membrii mei de sindicat, dar de multe ori am sesizat ceea ce s-a întâmplat cu aceşti oameni, cum au fost exploataţi de societăţile sindicatelor, cum s-au luat bani pentru ei. Societăţile sindicatelor au ajuns cu acestea în stare de insolvenţă pentru că liderii acestora au dorit acest lucru. Mai mult decât atât, am dorit să se facă o analiză corectă din punct de vedere social la fiecare persoană. Se pare că această analiză nu s-a realizat obiectiv din acest motiv voi solicita să fie realizată o altă analiză cu privire la aceşti oameni pentru a fi angajaţi la Minprest”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here