Expoziție organizată în cinstea sulptorului Constantin Brâncuși

713

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj este, astăzi, organizatorul unei manifestări culturale deosebite: “De la Brâncuși am învățat arta să cânte”, o expoziție în care trei artiști își vor prezenta lucrările realizate.
Gazda acestui vernisaj expozițional va fi sala “Florin Isuf” a instituției de cultură menționate, cu începere de la ora 14.00. Vor expune sculptorul Costel PĂUN, pictorul Elian BĂNCILĂ și Pompiliu CIOLACU, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Expoziția “De la Brâncuși am învățat arta să cânte” se dorește a fi un omagiu adus părintelui sculturii moderne, Constantin Brâncuși, cel pentru care arta tradițională a fost de asemenea o sursă de inspirație.
Originar din județul Teleorman, Costel PĂUN nu se află la prima expoziție organizată în județul Gorj: “Înainte de a începe o lucrare stau în jurul pietrei mele și văd ce vrea să îmi spună. Uneori, eu vin cu o idee, dar ea cere altceva, se contopesc ideile și apoi totul decurge de la sine. Piatra înseamnă eternitate, tinerețe, forță, istorie și religie”, spune artistul.
Elian BĂNCILĂ, supranumit “pictorul negru”, este cel de al doilea artist care va expune la Gorj. El este primul artist romăn care o preferință pentru conceptul de negru, având și o lucrare expusă la Casa Albă și pentru care a primit o scrisoare de mulțumire din partea președintelui Joe Biden. De altfel, lucrările sale au fost prezentate atăt în țară căt și în străinătate, intrând în colecția Casei Albe, a Muzeului Național Cotroceni și a Muzeului de Artă Modernă și Contemporană Pavel Șușară, la care se adaugă colecții private din România, Franța, Statele Unite ale Americii, Franța, Japonia și Vatican.
Etnograful Pompiliu CIOLACU va fi și el prezent joi, 15 februarie a.c., în cadrul expoziției, cu mai multe modele de furci de tors; aceste modele sunt din zona Mărginimea Sibiului și din județul Gorj. Chiar dacă în procesul torsului aceste furci reprezintă piese statice pe lăngă fus, furcile de tors sunt obiecte care ies în evidență atunci cănd sunt utilizate. Artistul gorjean a dorit mereu să readucă în atenția privitorilor frumusețea obiectelor tradiționale de lemn, obiecte care altă dată se găseau în locuința fiecărui locuitor de la sate.
Așadar, toți iubitorii de frumos și cei pasionați de arta tradițională sunt așteptați astăzi, de la ora 14.00, la sala “Florin Isuf” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj pentru a participa la o manifestare culturală în cinstea lui Constantin Brâncuși, cel de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc 148 de ani.
Marius Stochițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here