Expoziţie la Muzeul Judeţean Gorj – Opaiţe de aproape două milenii

2651
poze 007Un grup de deţinuţi de la Penitenciarul din Târgu Jiu au vizitat ieri Muzeul Judeţean Gorj, participând la vernisarea unei expoziţii de corpuri de iluminat din antichitate până în epoca modernă. O expoziţie care cuprinde 42 de piese, corpuri de iluminat, din epoca romană până în cea modernă, a fost vernisată ieri la secţia de istorie a Muzeului Judeţean Gorj. Această expoziţie este una cu caracter temporar, putând fi vizitată timp de o lună. Potrivit directorului muzeului, Dumitru Hortopan, exponatele au fost strânse de-a lungul timpului din donaţii, cercetare şi achiziţii. Cea mai valoroasă piesă expusă este un opaiţ de epocă romană care a fost găsit la castrul roman din zona Bumbeşti Jiu – Gară.

poze 010Piesa are o reprezentare a zeiţei Minerva şi a fost realizată în secolul II sau III, într-un atelier roman, de către meşterul Atimeti.

Deţinuţii, impresionaţi de exponate
Vernisajul a beneficiat şi de prezenţa unui grup de 15 deţinuţi de la Penitenciarul Târgu Jiu. „Mi se pare plăcut, am fost impresionat. Cel mai mult mi-a plăcut o lampă de miner”, a spus unul dintre deţinuţi, în timp ce un altul a spus că de mult timp vroia să vadă un Petromax. Potrivit purtătoarei de cuvânt a penitenciarului, Simona Dumitriu, persoanele private de libertate din regim deschis şi semideschis participă la două sau trei astfel de ieşiri pe lună, Muzeul Judeţean fiind unul dintre parteneri. „Avem un contract şi această vizită face parte dintr-o serie de manifestări şi vizite la muzeu”, a declarat Dumitriu.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here