Expoziţie de tehnică militară şi armament, de Ziua Armatei României

1441

Cu prilejul Zilei Armatei României, Garnizoana Târgu-Jiu şi-a deschis porţile pentru toţi cei care au dorit să admire tehnica şi armamentul din dotarea militarilor gorjeni sau să afle mai multe informaţii despre cariera militară.

În zilele de 24 şi 25 octombrie, în Garnizoana Târgu-Jiu s-au desfăşurat mai multe evenimente dedicate Zilei Armatei României şi împlinirii a 70 de ani de la acţiunile de eliberare a teritoriului naţional purtate de Armata României în cel de-al Doilea Război Mondial. Startul manifestărilor a fost dat în dimineaţa zilei de 24 octombrie, la Cimitirul Eroilor din municipiul Târgu-Jiu, unde a fost dezvelită o troiţă închinată eroilor din Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, cadre militare active, cadre militare în rezervă şi în retragere, precum şi veterani de război. În aceeaşi zi, începând cu ora 09:00, la cazarma din Târgu-Jiu a putut fi vizitată o expoziţie de tehnică militară şi armament.

ARMATA90Activitatea a fost organizată de către Garnizoana Târgu-Jiu, Garnizoana Târgu-Cărbuneşti şi Biroul de Informare Recrutare din Centrul Militar Judeţean Gorj, în scopul consolidării parteneriatului interinstituţional, întâmpinarea nevoii de cunoaştere de către tânăra generaţie a instituţiei militare, promovarea imaginii Armatei României şi a carierei militare. „Avem expus armament de infanterie, muniţie de infanterie, o instalaţie de purificat apa care este unicat în Armata Română, staţiile de transmisiuni de la Târgu-Cărbuneşti, armament de artilerie antiaerian, armament de artilerie terestru, o barcă de salvare BP-10 şi o bucătărie rulantă”, a precizat Marin Bran, comandantul Garnizoanei Târgu-Jiu. Printre altele, în cadrul expoziţiei a putut fi admirat şi un transportor amfibiu blindat folosit în războaiele din Irak şi Afganistan. „Prezentăm un TAB 77, model românesc, fabricat la întreprinderea Automecanica Moreni, intrat în dotarea armatei române din anul 1978 până în anul 1991.

ARMATA60Este un vehicul destinat transportului de trupe în teatrele de operaţii la care ţara noastră a participat. A fost prezent în teatrele de operaţii din Afganistan şi în Irak şi a făcut faţă cu brio condiţiilor de acolo”, a explicat plutonierul adjunct Mihăiţă Petrescu, comandant pluton logistică.

ARMATA70De asemenea, a fost prezentat şi un tun antiaerian care poate trage asupra avioanelor la o distanţă de până la 3.500 de metri. „Are o cadenţă foarte bună de tragere – 500 de lovituri pe minut. Este deservit de cinci servanţi şi un comandant de tun. Este model românesc, dat în funcţiune în 1980. Am executat trageri cu el în Capul Midia şi am avut rezultate foarte bune”, a spus plutonierul major Dan Pănoiu.

ARMATA80Invitaţiei militarilor gorjeni de a admira tehnica militară i-au răspuns mai multe grupuri de elevi, de la şcoli şi licee din Târgu-Jiu. „Până la această oră au venit trei grupe de elevi din cadrul şcolilor gimnaziale şi din cadrul Liceului Sportiv din Târgu-Jiu.

ARMATA30 Au fost interesaţi să cunoască armamentul cu care este dotată Armată Română şi au pus întrebări şefilor de ateliere. Aşteptăm în continuare să sosească şi alte grupuri de elevi. Vremea este neprielnică dar noi suntem la datorie şi îi aşteptăm până după-amiază să participe la această expoziţie”, a declarat Dorin Dumitru, ofiţerul de relaţii publice al Garnizoanei Târgu-Jiu.

ARMATA20Ceremonial militar şi religios în Piaţa Prefecturii
Manifestările dedicate Zilei Armatei României au continuat sâmbătă, în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu, unde s-a desfăşurat un ceremonial militar şi religios, la care au participat de asemenea reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, militari din Garnizoanele Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti, veterani de război, dar şi zeci de târgujieni.

ARMATA40În cadrul ceremonialului a fost ţinută o slujbă religioasă în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă şi au fost depuse coroane de flori la monumentul Ecaterinei Teodoroiu. Celebrarea Zilei Armatei României s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here