Expoziţie de piese textile din Gorj şi Mehedinţi, la Muzeul Judeţean

351

Muzeul de Istorie şi Arheologie din Târgu-Jiu a găzduit ieri vernisajul expoziţiei „Piese textile din Muzeului Gorjean”. Circa 200 de scoarţe, covoare, marame şi costume populare, lucrate de femei din Gorj şi Mehedinţi, vor putea fi admirate până în luna decembrie de toţi cei care vor trece pragul Muzeului Judeţean Gorj. Pentru a recrea cât mai bine atmosfera şezătorilor în care erau lucrate piesele expuse acum la Muzeul Judeţean, la vernisajul expoziţiei au fost invitaţi şi trei rapsozi populari care să-i încânte pe cei prezenţi cu glasurile lor: privighetoarea Munţilor Mehedinţi – Domnica Trop, cobzarul Ion Creţeanu şi Luciana Ene, câştigătoarea Marelui Trofeu al Festivalului Naţional „Maria Lătăreţu” în anul 2011.

Aproximativ 200 de piese textile din patrimoniul muzeului gorjean pot fi admirate începând de joi la Muzeul Judeţean Gorj. Scoarţe, covoare, marame şi costume populare provenind din judeţele Gorj şi Mehedinţi au fost reunite într-o expoziţie temporară. „O expoziţie nu se caracterizează doar prin elementul fizic. În acest caz avem de-a face cu piese textile ce ne însoţesc pe tot parcursul vieţii, de la naştere până la moarte. În legătură cu acestea sunt o serie de evenimente care se petrec în viaţa noastră, în viaţa comunităţii. Sunt recunoscute până aproape de zilele noastre şezătorile la tors, la dărăcit sau la ţesut, unde, printre altele, se cântă. Toate aceste piese textile sunt însoţite de la confecţionare şi până la etalare, mai ales costumul popular, de cântec”, a precizat Albinel Firescu, şeful Secţiei de Etnografie din cadrul Muzeului Judeţean Gorj.

Vernisaj cu cântec
Tocmai pentru a recrea atmosfera unei şezători în care obişnuiau să fie lucrate piesele expuse, conducerea Muzeului Judeţean Gorj a decis să invite la vernisajul expoziţiei şi trei rapsozi populari: Domnica Trop, Ion Creţeanu şi Luciana Ene. „Dincolo de această expoziţie, evenimentul este un dialog între patrimoniul material, reprezentat de bunurile culturale expuse pe simezele muzeului, şi patrimoniul imaterial, reprezentat de către Domnica Trop, privighetoarea Munţilor Mehedinţi, Ion Creţeanu, celebrul rapsod din Olt care trăieşte în capitala Olteniei – Craiova, şi Luciana Ene, câştigătoarea marelui trofeu de anul trecut al Festivalului Naţional „Maria Lătăreţu”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. „Domnica Trop are o carieră artistică de peste patru decenii; în cântecele ei s-au format o serie de artişti. Nu este nimeni din zona Mehedinţului şi din partea de interferenţă Mehedinţi-Gorj care să pornească în cariera artistică fără să aibă la concursurile naţionale, mă refer aici la copii, cântece din repertoriul mamei Domnica Trop”, a spus Dorin Brozbă. Recitalul oferit de cei trei interpreţi i-a încântat pe cei prezenţi, mai ales că o parte dintre au avut astfel pentru prima dată prilejul de a o asculta pe privighetoarea Munţilor Mehedinţi.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here