Expoziţie de fotografie la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” din Târgu-Jiu – „Veneţia. Oraşul dintre ape”

302

În aceste zile Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” din Târgu-Jiu găzduieşte expoziţia de fotografie „Veneţia. Oraşul dintre ape”, realizată de Daiana Popescu, o tânără de 16 ani pasionată de fotografie, membră a Fotoclubului C.N.E.T., de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”.

Liceenii pasionaţi de fotografie de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” continuă să impresioneze şi în această toamnă. Printre aceştia se numără şi Daiana Popescu, elevă în clasa a X-a, profilul bio-chimie, care a transformat fotografia din pasiune în stil de viaţă. „Iubesc fotografia şi mă despart foarte rar de aparatul de fotografiat. Lumea văzută prin intermediul obiectivului de fotografiat e altfel, în primul rând pentru că îţi permite să vezi ceea ce doreşti. Lucruri plăcute, frumoase, care să te inspire, sau să impresioneze pe alţii atunci când privesc o fotografie realizată de tine. De curând am vizitat Veneţia, un oraş care fără a fi spectaculos prin magnitudinea sa, impresionează prin şarmul şi istoria sa. Sigur că poţi surprinde prin intermediul aparatului de fotografiat şi o altă latură a Veneţiei, dar ca şi în cazul oamenilor, nu poţi spune că placi cu adevărat o persoană până nu îi vezi şi defectele, iar când şi defectele astea au un şarm aparte în ochii tăi, atunci e ceva serios. Ştii sigur că îţi vei dori să revii în Veneţia, pentru că nu are cum să nu te fascineze unicitatea acestui loc şi nu mă refer doar la specificul oraşului, cel pe care aproape toată lumea îl ştie, cel care i-a dat numele de Oraşul dintre Ape, ci şi la toate micile particularităţi care derivă din această caracteristică principală”, ne mărturiseşte Daiana Popescu.

Veneţia, visul oricărui pasionat de fotografie
„Fotografiile realizate de eleva noastră, Daiana Popescu, surprind contrastele fascinante ale oraşului veneţian, între apă şi uscat, între vechi şi nou, reuşind să convingă să ne lăsăm fascinaţi de modul în care oamenii au reuşit să se adapteze şi să convieţuiască în aceste condiţii atât de ieşite din comun, de arhitectura sa, de canalele sale, de podurile sale, de romanticele gondole, de cântecele gondolierilor, de oameni, de cultură şi, de ce nu, de arta culinară a zonei, atât de particulară”, crede profesor Andrei Popete-Pătraşcu, coordonatorul Fotoclubului C.N.E.T.
O vacanţă în Veneţia, fără o plimbare cu gondola e aproape de neimaginat. „Se poate foarte bine şi fără, dar ar fi păcat”, glumeşte Daiana, dar Veneţia nu înseamnă doar apă şi gondole. „Piaţa San Marco impresionează prin dimensiunile sale. La fel şi Basilica Sf. Marco, având o arhitectură bizantină cu influenţe gotice, un interior foarte spaţios şi pereţii acoperiţi de mozaicuri (făcute din bucăţele de aur), iar stilul bizantin cu cel gotic se imbină spectaculos.
Lipit de Basilica Sf. Marco se află Palatul Dogilor. O clădire impunătoare, în stil gotic, ce se îmbină cu cel renascentist, iar exteriorul este contruit din marmură albă. Imediat la stânga după Palatul Dogilor se află Puntea suspinelor sau Ponte dei Sospiri în limba italiană, denumită astfel pentru că cei care erau condamnaţi la moarte, mergeau spre Palatul Dogilor şi de pe acest pod vedeau pentru ultima oară soarele, priveliştea lagunei şi insula San Giorgio. Vis-a-vis de Palatul Dogilor se află Campanile, de fapt un turn înalt ce 99 de metri, unde se poate urca, iar de acolo se vede toată Veneţia in splendoarea ei. Sunt acestea motive pentru care cred că Veneţia este visul oricărui pasionat de fotografie”, ne-a declarat Daiana Popescu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here