Expoziţie de artă tradiţională gorjenească, vernisată de Ziua Naţională a României

561

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj a marcat Ziua Naţională a României prin vernisajul unei expoziţii de artă tradiţională gorjenească în cadrul căreia au putut fi admirate obiecte din ceramică şi lemn, dar mai ales costume populare gorjeneşti, unele dintre ele vechi de peste o sută de ani.

„Această expoziţie de artă tradiţională gorjenească este axată pe costumul popular gorjenesc, dar şi pe obiecte care ţin de ceramică, de arta lemnului, de o anume zonă de industrie casnică. Datorită multitudinii obiectelor, datorită faptului că o mare parte dintre elementele de costum prezentate aici au peste 100 de ani vechime, această expoziţie constituie o premieră pentru judeţul nostru”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj. O bună parte din obiectele incluse în această expoziţie au fost aduse de la muzeul etnografic din Albeni, înfiinţat în 2008 de bibliotecara Mariela Borcan. „Am în colecţie 575 de obiecte vechi şi foarte vechi, obiecte din lemn, ceramică, costume populare.

costume populareAm o colecţie personală de aproape 100 de costume populare (…) Sunt obiecte colecţionate de la ţărani, de la oameni care au vrut, care le-au donat cu dragă inimă pentru muzeul nostru, pentru păstrarea obiceiurilor, tradiţiilor, urmaşilor noştri, să vadă mai departe cum au trăit, cum s-au gospodărit în acele locuri. Sper ca acest muzeu să placă tuturor şi să păstrăm şi să ducem mai departe tradiţia, portul şi obiceiurile noastre din zonă”, a spus aceasta. Potrivit conducerii CJCPCT Gorj, o parte dintre iile incluse în această expoziţia vor face parte şi dintr-o expoziţie ce urmează a fi vernisată la Viena, în vara anului viitor.

costume populare (6)„Consiliul Judeţean a stabilit nişte contacte în diverse ţări europene şi îmi face plăcere să spun că în 24 iunie, când se va sărbători Ziua Internaţională a Iei, Consiliul Judeţean doreşte să facă o expoziţie la Viena şi o parte dintre iile prezente aici vor fi prezente şi acolo. În felul acesta încercăm să promovăm încă o dată ce are Gorjul cu adevărat excepţional.

costume populare (3)Aş vrea să mulţumesc pentru această expoziţie colegului meu Doru Dădălău şi aş vrea să aduc mulţumiri deosebite doamnei bibliotecară Borcan de la Albeni pentru că o bună parte din obiectele acestea sunt de pe Valea Gilortului şi în special din zona Albeniului”, a precizat Ion Cepoi.

costume populare (2)Eveniment editorial de excepţie
Tot cu această ocazie, la CJCPCT Gorj a avut loc şi un eveniment editorial deosebit – lansarea albumului „Spectacolul lemnului în Gorj, album realizat de artistul fotograf Teodor Dădălău. „Este cel mai complet şi cel mai frumos album care include în paginile sale tot ceea ce mai există la această oră din excepţională artă a lemnului în Gorj.

costume populare (4)Este o lucrare de excepţională calitate, este o lucrare care, pe lângă valoarea etnografică, are şi o valoare istorică”, a spus directorul CJCPCT Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here