Expoziție de artă sacră. Gorjul are trei artiști iconari

1107

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu invită gorjenii la vernisajul expoziţiei de artă sacră „ICOANA” – contribuții iconografice la tezaurul spiritual din Gorj, miercuri, 11 ianuarie 2022, începând cu ora 17.00.
Evenimentul reprezintă un proiect ambiţios de artă sacră, care îşi propune să prezinte într-o selecţie inedită reprezentări iconografice, anunță Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
Expoziția cuprinde lucrări ale artiștilor Iliana și Florin Gheorghiu, dar și icoane de vatră semnate Pompiliu Ciolacu. Cei trei sunt singurii artiști iconari din județul Gorj care contribuie, prin munca lor, la îmbogățirea tezaurului spiritual gorjenesc.
Vernisajul va fi deschis de corul Liceului Teologic „Sfântul Nicodim” Târgu-Jiu.

O familie de artiști
Iliana și Florin Gheorghiu sunt o familie de dascăli și artiști vizuali din Târgu-Jiu, având foarte multe expoziții la nivel național, dar și în Franța, Olanda sau Austria.
Florin Gheorghiu a primit, în 2005, premiul pentru grafică la Salonul „Vara Gorjeană“ UAPR Gorj și în 2009, premiul pentru Iconografie în cadrul Expoziției Naționale de Artă Populară de la Muzeul de Artă Populară al Olteniei, Craiova.
Iliana Gheorghiu este absolventă a secției de Artă Murală a Facultății de Arte Plastice, Decorative și Design a Academiei Naționale de Artă „George Enescu” din Iași – promoția 2002. Iliana a primit, în 2006, premiul pentru Salonul de Toamnă UAPR Gorj, în 2009, premiul III – Iconografie Bizantină în cadrul Expoziției Naționale de Artă Populară organizat de Muzeul de Artă Populară al Olteniei, Craiova, în 2013 – Premiul Artistul anului UAP Târgu-Jiu și tot în 2013 Premiul I pentru Iconografie în cadrul Expoziției Naționale de Artă Populară la Muzeul de Artă Populară al Olteniei, Craiova.

A înființat Muzeul Crucilor
Etnologul Pompiliu Ciolacu a descoperit pasiunea pentru icoana de vatră la vârsta de 16-17 ani. A avut numeroase expoziții în țară și în străinătate și a câștigat foarte multe premii la concursurile la care a participat împreună cu elevii de la Palatul Copiilor Târgu-Jiu.
Membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala București, Ciolacu a publicat două cărți despre icoana de vatră și a înființat Muzeul Crucilor la Măceșu, în Târgu Cărbunești, devenind, în 2022, cetățean de onoare al orașului.
Expoziția este deschisă publicului în perioada 11 ianuarie – 15 februarie 2023.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here