Expoziția omagială ”Brâncuși văzut de graficieni români și străini” și simpozion, dedicate lui Constantin Brâncuși

750

Cu prilejul împlinirii a 148 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, în sala ”Auditorium Maximum”, din cadrul Universității ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, în data de 15 februarie a.c., a avut loc Simpozionul național ”Brâncuși contemporan perpetuu”.
Debutul evenimentului a fost reprezentat de vernisajul unei interesante expoziții cu portrete ale geniului sculpturii moderne, intitulată ”Brâncuși văzut de graficieni români și străini”.
Expoziția cuprinde mai multe portrete al lui Constantin Brâncuși, realizate de-a lungul timpului de graficieni români și străini. Printre graficienii români ale căror portrete aflate pe simezele expoziției amintim pe: Grigore Haidău, Marcel Iancu (1927), Gabriel Rusu, Horațiu Mălăele (2013), Florica Cordescu-Jebeleanu (1956), Eugen Drăguțescu (1975), ș.a., iar dintre graficienii străini îi amintim pe: Ian Bukei (Anglia), Bogar Chancay (Ecuador), Bira (Brayilia), Muhamad Hossein Attaram (Iran), Ricardo Contreras Cortes (Columbia), Julio Ibarra (Argentina), Maria Laura Zuljeavic(Argentina), Camilo Triana (Bolivia), Ricardo Ajler (Argentina), ș.a.
Se remarcă faptul că marele sculptor român Constantin Brâncuși era cunoscut, în anii vieții sale, în toată lumea, iar graficieni din toate colțurile lumii n-au precupețit prilejul de a-i creiona chipul în lucrările lor grafice.
Expoziția de portrete grafice de la Târgu Jiu dedicată lui Brâncuși a fost realizată prin efortul renumitului grafician gorjean, prof. Grigore Haidău, care a fost și amfitrionul evenimentului.
Mai precizăm faptul că lucrările prezentate sunt reproduceri din colecția ing. Nicolae Ioniță din Ploiești, precum și din albumele personale ale prof. Grigore Haidău.
La vernisaj a participat un numeros public, reprezentanți ai autorităților locale și județene, cadre didactice ale Universității, studenți, elevi și cadre didactice ale Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu, oameni de cultură precum și o delegație a Asociației Naționale Cultul Eroilor – Filiala Gorj.
Dintre personalitățile și oamenii de cultură prezenți la vernisaj, iar apoi la simpozion, menționăm pe Iulian Popescu – prefectul județului Gorj, prof. dr. Aniela Bălăcescu, prof. dr. Ion Lucian Medar, prof. dr. Gabriela Dobrotă, prof. dr. Adina Neamțu, prof. dr. George Niculescu, prof. dr. Ada Daria Ionescu Haidău, prof. dr. Ion Mocioi, col. (r) dr. Walter Loga – președinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor – Filiala Gorj, dr. Adrian Tudor, col. (r) Gigi Bușe, și mulți alții.
Prof. Grigore Haidău a prezentat expoziția pregătită, menționând faptul că este pentru prima oară când se organizează o astfel de expoziție la Târgu Jiu. Este de subliniat interesul manifestat de elevii de la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” care au studiat cu mare atenție fiecare lucrare în parte, beneficiind de pertinentele explicații date de graficianul prof. Grigore Haidău, precum și de cadrele didactice ale liceului care i-au însoțit.
După vernisajul acestei expoziții, evenimentul a continuat în sala ”Auditorium Maximum”, unde prof. univ. dr. George Niculescu a rostit cuvântul de deschidere al simpozionului, urmat de prezentarea dr. Adrian Tudor – cercetător al Institutului de Cercetare, Dezvoltare și Inovare din cadrul Universității ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, intitulată ”Știute și neștiute despre Constantin Brâncuși”. Expunerea a fost audiată cu mare atenție și interes de cei prezenți în sală, fiind însoțită de documente și imagini fotografice vechi.
Un eveniment inedit care a reușit să adune un numeros public interesat și dornic de a fi prezent la omagierea, în avans cu câteva zile, a 148 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, de către instituția de învățământ superior care îi poartă numele din Târgu Jiu – orașul căruia i-a lăsat spre nemurire, opera sa colosală așezată pe Calea Eroilor, respectiv Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit.
dr. Victor Troacă, Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here