Expoziţia „(I`m) personal” vernisată la Târgu-Jiu

362

Într-o splendidă zi de toamnă, duminică, 20 octombrie 2013, la Muzeul de Istorie şi Arheologie „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu, s-a vernisat expoziţia de pictură „(I`m) personal”, semnată de Dorina Cioplea şi Ştefan Strâmtu. Cei doi artişti sunt la prima expoziţie personală, însă promit că acesta este doar începutul.

La vernisajul expoziţiei de pictură „(I`m) personal” au răspuns prezent foarte mulţi tineri, prieteni ai celor doi artişti care au semnat lucrările expuse, dar şi mulţi iubitori de artă. Nudul este tema expoziţie, Dorina Cioplea declarând că „ideea de nud este subiectivă. Probabil că vor exista voci şi de bine şi de rău. Nudul este prezent în artă dintotdeauna, atracţia şi preocuparea artistului pentru corpul uman fiind o normalitate. Ideea este că nudul este un subiect care a fost destul de folosit şi preferat de mulţi artişti; nudul masculin nu chiar atât de mult, de asta l-am ales”.

„(I`m) personal”, după un deceniu de prietenie
Pe Dorina Cioplea şi Ştefan Strâmtu îi leagă o prietenie şi colaborare de peste zece ani. Tocmai de aceea, realizarea expoziţiei „(I`m) personal” a fost o provocare plăcută, dat fiind faptul că ei se cunosc foarte bine. „Eu cu Ştefan ne ştim de mulţi ani. Am fost colegi de liceu şi de facultate, am mai colaborat la expoziţii de grup, dar aceasta este prima noastră expoziţie personală, împreună. El avea ideea de nud şi eu am aderat la ea şi m-am gândit, pentru că el este atât de corporal, atât de organic, are atât de multe culori, atunci eu am ales să balansez cu lucrări ce conţin cele două non culori: alb şi negru şi doar o singură culoare: roşu, care, la fel de bine, poate să te ducă cu gândul la sânge, la corp, la umanitate, la corporalitate”, a mărturisit Dorina.
Expoziţia de pictură „(I`m) personal” s-a realizat rapid, într-un timp foarte scurt, după cum confirmă Dorina Cioplea: „Am lucrat foarte puţin, fiind o expoziţie făcută rapid, tocmai pentru că nici nu a fost nevoie să ne cunoaştem, noi ştiindu-ne de foarte mult timp, astfel că nu a mai fost nevoie de perioada aceea de rodaj între noi. Ne-am hotărât rapid, am făcut rapid expoziţia. Sigur nu va fi ultima. Cine vrea să vină să vadă lucrările, expoziţia va mai rămâne aici măcar câteva săptămâni, cel puţin două săptămâni”.

Cine sunt artiştii Ştefan Strâmtu şi Dorina Cioplea?
Ştefan Strâmtu s-a născut în anul 1987, la Târgu-Jiu, acolo unde locuieşte şi lucrează în prezent. Este absolvent al Liceului de Muzică şi Arte Plastice ”Constantin Brăiloiu” şi al secţiei „Pedagogie – Arte Plastice şi Decorative” din cadrul Universităţii ”Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu, precum şi al cursurilor masterale de la Facultatea de istorie şi patrimoniu din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu, specializarea restaurare lemn policrom. De-a lungul timpului l-a preocupat arta populară, dar şi pictura de şevalet. A participat la mai multe expoziţii naţionale de grup şi are lucrări în colecţii particulare din ţară. De asemenea, a fost prezent în tabere de creaţie precum şi la festivaluri şi competiţii artistice. În prezent este profesor de arte plastice la Liceul Teologic din Târgu-Jiu.
Dorina Cioplea s-a născut în 1987 la Târgu-Jiu. Absolventă şi licenţiată a Universităţii „Constantin Brâncuşi”, secţia Pedagogie – Arte Plastice şi Decorative şi a Liceului de Muzică şi Arte Plastice “Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu. Prezentă cu lucrări de pictură, grafică şi instalaţii în mai multe expoziţii de grup (Târgu-Jiu, Petroşani, Timişoara, Bucureşti) încă din timpul liceului. Activează în presa scrisă şi audio-vizuală din 2007, lucrând ca reporter, redactor, redactor cultural, secretar şi coordonator de redacţie, editor coordonator.
Din decembrie 2011 şi până în septembrie 2012 a fost managerul Galeriei Galateea din Bucureşti, prima galerie de ceramică din ţară, iar timp de o jumătate de an a reprezentat imaginea editurii bucureştene Tracus Arte. În ultimul timp a ales să se implice şi în proiecte curatoriale.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here