Expoziția foto-documentară „Eroina poporului român, fiică a Vădenilor”: Iată cum arăta, în anii după război casa în care s-a născut Ecaterina Teodoroiu

893

În cadrul manifestărilor omagiale dedicate împlinirii a 125 de ani de la nașterea Eroinei de la Jiu – Ecaterina Teodoroiu, organizate la Târgu-Jiu, în data de 14 ianuarie 2019, Școala Gimnazială Nr. 7, Structură a Colegiului Auto „Traian Vuia” din Târgu-Jiu va găzdui Expoziția foto-documentară „Eroina poporului român, Ecaterina Teodoroiu – fiică a Vădenilor”, organizată în parteneriat cu Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Județului Gorj, Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Gorj și Cercul Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu.

Istoricul Andrei Popete Pătrașcu a prezentat, pe pagina sa de socializare, o fotografie document aflată în colecțiile Arhivei Naționale a României, care ne înfățișează casa Ecaterinei Teodoroiu în anii după război, dar și pe mama eroinei. „Construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe moșia boierului Dumitru Pleniceanu din Vădenii Gorjului, casa în care, la 14 ianuarie 1894, se năștea Eroina de la Jiu, astăzi Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu”, impresionează prin arhitectura populară specifică din această zonă a Gorjului, dar și prin austeritatea mobilierului din interior. Locuită de membrii familiei Ecaterinei până în anul 1945, devine casă memorială în anul 1959, fiind compusă din două camere în care obiecte ce au aparținut eroinei și familiei acesteia reîntregesc atmosfera de altădată, alături de fotografii și documente istorice. Firește, Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu” ar putea fi mai bine pusă în valoare, căci dimensiunea sa de simbol a depășit de mult granițele Gorjului.”
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here