Explozie la uzina de armament

438

bscap0407Un grav accident de muncă s-a petrecut, ieri, la Uzina Mecanică Sadu. O angajată de la secţia de pirotehnie a fost grav rănită, în urma unei explozii. Femeia, în vârstă de 38 de ani, a suferit răni de gradul II şi III pe faţă şi mâini.

Femeia a fost adusă de urgenţă la Spitalul din Târgu-Jiu şi se află în stare gravă în momentul în care a fost spitalizată pentru că a suferit multiple plăgi la nivelul feţei în urma exploziei. Medicii au încercat să o stabilizeze din punct de vedere clinic, ieri aşteptându-se rezultatele radiografiei. Dacă la nivelul ochilor se află corpi metalici din capsele pirotehnice, acest fapt îi poate afecta vederea. Cadrele medicale susţin că după aflarea rezultatului oftalmologic se va stabili dacă victima va rămâne internată la Spitalul Judeţean Târgu-Jiu sau dacă va fi transportată la Spitalul Militar din Bucureşti. Deocamdată nu se cunosc cauzele exploziei, însă inspectorii de muncă cercetează felul în care s-a produs deflagraţia.

Alte accidente

bscap0414Ultimul accident grav de muncă petrecut la UM Sadu a avut loc în data de 28 septembrie 2005, soldat cu patru persoane grav rănite.

Accidentul s-a produs în atelierul de aspectare şi control dimensional al capselor de iniţiere pentru muniţie de infanterie. La solicitarea cadrelor medicale de la Spitalul din Târgu-Jiu, rănitele au fost transferate la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar din Bucureşti.

Femeile au fost supuse mai multor intervenţii şi proceduri chirurgicale şi oftalmologice pentru rezolvarea şi limitarea consecinţelor accidentului suferit.

Gabriela Mladin

Boian a cerut trimiterea victimei la Bucureşti

Directorul adjunct al spitalului judeţean, Constantin Pălivan, a menţionat că pacienta avea răni în special în zona feţei, probleme deosebite itmfiind generate de pătrunderea unor schije în globul ocular stâng, femeia riscând să îşi piardă vederea din această cauză. „Are funcţiile vitale stabile, nu pune probleme deosebite, mai puţin plăgile oculare. De aceea este investigată radiologic în momentul acesta pentru a vedea dacă are corpi străini intraoculari, caz în care, dacă se confirmă acest lucru, o vom transfera la Spitalul Militar Bucureşti, noi neavând aparatura necesară. Dacă nu se confirmă prezenţa acestor corpi străini în globul ocular va rămâne sub supravegherea noastră”,spunea la scurt timp după primirea pacientei directorul adjunct al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Directorul general al UM Sadu, Gheorghe Lori Boian a precizat însă un pic mai târziu că a solicitat ca femeia rănită să fie transportată la Bucureşti pentru a nu exista ulterior nici un dubiu în privinţa eforturilor făcute pentru salvarea vederii acesteia. „De la spital m-au asigurat că nu ar fi probleme deosebite, dar eu am cerut mutarea angajatei noastre la Spitalul Militar. Vreau să fiu sigur că se face tot ceea ce este posibil pentru ca această femeie să nu rămână cu eventuale probleme de vedere sau, mai ştiu eu, de altă natură”, menţionează Boian.

Boian vine cu o altă ipoteză în cazul accidentului. Potrivit acestuia explozia în urma căreia a fost rănită s-ar fi produs în timpul unei operaţiuni de tamburare a capselor pentru muniţie, uzina fiind unul dintre producătorii de armament din România. Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a deschis însă o anchetă pentru a stabili împrejurările exacte în care s-a produs accidentul soldat cu rănirea femeii respective.

Gelu Ionescu

Rănită în timp ce făcea curăţenie

bscap0408În urma primelor cercetări făcute de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, se pare că victima, Maria Martinoiu, făcea curăţenie în atelierul respectiv, la un moment fiind rănită de nişte capse care au explodat. „Din primele declaraţii, angajata începuse să facă curăţenie, să măture, când au explodat nişte capse, iar explozibilul s-a aprins şi femeia a ajuns la spital cu arsuri de gradul întâi pe faţă şi mâini. Medicii de la UPU Târgu-Jiu au spus că nu îi este pusă viaţa în pericol, dar ambii globi oculari i-au fost afectaţi. Noi vom continua ancheta la faţa locului împreună cu cei din conducerea unităţii”, a declarat Liviu Ungureanu, inspector în cadrul ITM Gorj.

Maria Martinoiu lucra de 18 ani în cadrul UM Sadu, este căsătorită şi are doi copii.

I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here