Exploatarea terenurilor la Slivileşti, dată peste cap de votul unui consilier

490
Exploatarea cărbunelui în zona Jilţ este pusă în pericol de votul unui consilier local din Slivileşti care, deşi lucrează în minerit, s-a opus programului de exproprieri de pe raza localităţii. Primarul Sorin Bucurescu afirmă că nu se aştepta ca reprezentantul Partidului Conservator, Alexandru Diaconescu, să voteze împotrivă, votul negativ al acestuia ducând la respingerea proiectului de hotărâre.

Edilul afirmă că Diaconescu lucrează la exploatarea minieră Jilţ, cea care ar trebui să îi exproprieze şi lui câteva terenuri, acesta fiind nemulţumit de preţul ce i-a fost oferit. Primarul spune că, în schimb, neaprobarea hotărârii respective poate duce la blocarea activităţii miniere pentru că utilajele nu mai au front de lucru.

„Riscăm să se închidă cariera şi atunci o să vedem că vor fi sute de oameni trimişi acasă şi pentru ce? Că nu vrea unul sau altul să dea terenul sau nu ştiu ce pretenţii are! Oamenii ăştia lucrează, aduc un salariu în famiile lor şi mii de persoane trăiesc de pe munca lor. Acum n-am reuşit să trecem proiectul de hotărâre pentru că domnul acesta de la Partidul Conservator s-a opus. N-a vrut el, deşi noi, de la PSD am votat pentru ca, şi PD-L-ul. Aşa merge alianţa dintre PSD şi PC, ce să vă spun. Dumnealui are şi el nişte teren şi cred că nu i se dă atât cât de mult ar vrea şi de aia s-a opus, dar uite că blochează utilajele şi să vedem noi ce face când vor fi trimişi acasă oamenii că nu mai au front de lucru”, spune edilul din Slivileşti, care va trebui să mai repună pe ordinea de zi de luna viitoare a Consiliului Local proiectul de hotărâre pentru a fi votat din nou. Directorul economic al Complexului Energetic Turceni, Ionel Manţog, afirmă că situaţia de la Slivileşti este întâlnită şi în alte localităţi. Acesta spune că unii localnici cer preţuri foarte mari pe terenurile care ar trebui exploatate sau vor să le fie angajate foarte multe persoane din familie la mină, ceea ce ar duce la creşterea numărului de salariaţi în minerit peste nevoile unităţii. Manţog declară că există şi firme care au cumpărat terenurile ţăranilor şi acum cer avantaje pentru ele sau preţuri foarte mari pentru a permite exploatarea pământului, lucru care, de asemenea, îngreunează activitatea minieră. Manţog spune că se aşteaptă ca în perioada următoare salariaţii de la EMC Jilţ să fie cei care vor lua atitudine în faţa unor astfel de situaţii pentru că, în cele din urmă, locurile lor de muncă sunt puse în pericol inclusiv de colegi care se opun exproprierilor sub o formă sau alta.
Gelu IONESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here