Evitaţi bolile ce pot provoca tulburări de natură cardiacă

750

medBoala cardiacă este considerată, la nivel mondial, una dintre principalele cauze de deces. Peste 25 la sută dintre cazuri apar la persoane cu vârste sub 65 ani, iar ereditatea, sexul şi vârsta înaintată explică aproximativ jumătate din cazurile de boli cardiovasculare cauzatoare de moarte.
Între 1-5 ani predomină defectele congenitale (înnăscute). Acestea trebuie prevenite încă din perioada gravidităţii, mai ales în primele trei luni.

Gravida trebuie să se ferească mai ales de infecţiile respiratorii, de viroze grave, rubeolă şi oreion. De asemenea, pentru ca fătul să se nască sănătos, fără malformaţii congenitale care-i pot afecta inima, este bine ca pe parcursul sarcinii să se evite examenele radiologice, excesul de antibiotice şi administrarea de substanţe radioactive sau sedative. Urmează perioada între 5 şi 15 ani, când predomină bolile valvulare de natură reumatismală. În ultimii ani a crescut numărul infecţiilor cu streptococi (rinofaringite, scarlatină). Din păcate, la persoanele sensibile şi mai ales la cele care au un început de boală cardiacă, contactarea acestor boli poate fi fatală. În primul rând trebuie reţinut că reumatismul netratat corespunzător şi la timp poate duce la tulburări de natură cardiacă. Apoi, după vârsta de 45 de ani, predomină cardiopatiile ischemice, afecţiunile de cord pulmonar sau hipertensiunile.

Există câţiva factori principali cauzali şi de risc, modificabili prin schimbarea stilului de viaţă sau tratament medicamentos. Desigur, în funcţie de vârstă, putem spune exact ce trebuie făcut pentru prevenirea sau tratarea acestor boli. De exemplu, fumatul creşte cu până la 20 la sută riscul de îmbolnăvire a cordului şi ucide tot atâţia indivizi prin aceste boli cardiace ca şi prin cancer pulmonar. Nivelul crescut al colesterolului determină mărirea riscului de predispoziţie la boli cardiace. Cauzele acestor creşteri sunt dieta inadecvată, bogată în grăsimi, mesele disproporţionat repartizate pe parcursul zilei (cine copioase, mic dejun şi prânz frugale sau absente), consumul exagerat de alcool şi cafea. Valoarea normală a colesterolului nu trebuie să depăşească 200 mg/dl.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here