Eveniment în premieră organizat de IPJ, în Poiana lui Mihai

840

Polițiștii gorjeni au participat, duminică, alături de jandarmi, pompieri, reprezentanți ai Prefecturii, ai Consiliului Județean și ai Primăriei Schela, la un eveniment inedit, dedicat Centenarului Marii Uniri. În cadrul festivității a fost aprinsă și Flacăra Centenarului, la monumentul închinat memoriei marelui voievod Mihai Viteazul, fiind intonat și imnul României. Totodată, au fost depuse coroane de flori.


”Ne-am adunat aici, pentru că ne-am propus să nu uităm faptele predecesorilor noștri care au trăit, luptat și murit, având un țel bine stabilit, așa cum spunea Nicolae Iorga, într-unul dintre rarele sale discursuri cu ocazia Zilei Naționale. Am organizat o activitate menită să omagieze eroii care și-au pierdut viața luptând pentru libertate, credință și întregirea neamului, organizată sub egida Centenarului Marii Uniri.

În amintirea trecerii marelui voievod Mihai Viteazul prin Pasul Vulcanului, din comuna Schela, spre Ardeal, în primăvara lui 1932, Societatea Culturală Cultul Eroilor din Bucureşti a hotărât ridicarea acestui monument închinat memoriei voievodului, în locul care a purtat din vechime numele de Poiana lui Mihai. Am ales ca momentul semnificativ al acestei activități să fie reprezentat de aprinderea ”Flăcării Centenarului”, la monumentul marelui voievod Mihai Viteazul, cel care, la 27 mai 1600, a realizat pentru prima dată unirea politică a celor trei țări românești și care este menită să însuflețească un loc cu o însemnătate istorică mare. Legenda spune că la Schela a murit calul lui Mihai Viteazul, semn că animalul a prevestit pericolul care-l păştea la trecerea peste munţi. Voievodul a ignorat semnele şi şi-a continuat drumul pe jos. El a trecut spre Transilvania, înfruntând soarta care urma să-i curme viaţa, peste doar opt luni. Exact în locul în care se spune că a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazul a fost ridicat monumentul. Încheiem încă o activitate dedicată centenarului, cu gândul la unire, ceea ce ne transmite sentimentul simplu, dar profund: doar împreună vom reuși. Fiind uniți, lucrând așezat și căutând ceea ce ne unește și nu ceea ce ne desparte, vom putea realiza lucruri valoroase”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
L. F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here