Eveniment editorial – Novăceanul, publicație de ținută și cu întârziere

894

Printr-un concurs nefericit de întâmplări, am primit publicația lunară independentă NOVĂCEANUL, apărută pe 27 aprilie 2019, abia vinerea trecut.
Chiar dacă vina nu-mi aparține, cum n-am mai prezentat de mult bijuteria condeierilor novăceni – în frunte cu Redactorul șef scriitorul Constantin Dârvăreanu – voi încerca să fiu scurt.
Actualitatea novăceană și Praznicul învierii au acaparat prima pagină, și chiar nu sunt perisabile precum știrile cotidiene.
Poetul Ion C. Duță e prezent cu trei poeme, iar prof.înv.preșcolar Bianca-Elena Duguleanu scrie cu drag și mult suflet despre o acțiune dedicată unor Prieteni necuvântători. Despre valorile europene e titlul unui eseu remarcabil al Prof.univ.dr. N. Vințanu, în vreme ce Prof.dr. Otilia Giurca face un binemeritat elogiu numeroșilor liceeni elevi novăceni care au obținut în anul școlar 2018/2019 rezultate bune la olimpiadele școlare.
Sunt prezente subiecte de spiritualitate, literare: Oltenii în Cosmos I și Oltenii în Cosmos II sunt texte umoristice semnate de Gheorghiță Cuteanu, în 1974, de loc din Prajburg pe Jiu, oraș înfrățit cu Frankfurt pe Main.
Depopularea țării – problemă de siguranță națională e tema unui studiu avându-l autor pe scriitorul Constantin Dârvăreanu și îmi place să cred că situația descrisă merită mult mai multă atenție. Inclusiv din partea autorităților și a puterii centrale de la București.
Frunză verde din poieni, Hai la horă novăceni este supratitlul și titlul, ce rimează amândouă, însemnărilor Prof. Elena Basarabă. Ce nu se prea știe despre „Pasărea Măiastră a muzicii românești”, cum mai este supranumită Maria Tănase, acea „Edith Piaf a României”, cum a numit-o marele Brâncuși pe polivalenta și talentata regretată cântăreață Maria Tănase ne spune tot scriitorul Constantin Dârvăreanu.
O lectură plăcută ne oferă poeta și prozatoarea Maria Șerban Silivaș în povestirea La afine. Cum la fel o face poetul și, mai puțin cunoscutul prozator autodidact Ion Florea, ce semnează Fata munților cu pseudonimul Ion Pierdutu.
Și dacă alți se fălesc cu Note de călătorie în străinătățuri, ei bine, scriitorul Constantin Dârvăreanu merge Pe meleaguri bănățene. După descrierea drumeției, cu umor fin, aflăm la final: „Și fiindcă nu se poate fără politică, în prag de europarlamentare, aproape toate localitățile prin care am trecut aveau arborate bannere cu PSD și doar ici-colo câte unul cu PNL, iar rareori cu USR sau alte partide.
Deci, nu se poate spune căci chiar nu se vede nimic nou!”
Ion PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here