Eveniment cultural-artistic, la Baia de Fier – Festivalul Naţional de Tradiţii şi Poezie „Plaiuri gorjene”

474

Cu mai mulţi ani în urmă, poetul Gheorghe Mecu, profesor universitar doctor şi om de afaceri – un Mecena al Culturii şi, totodată membru al Uniunii Scriitorilor din România, a inaugurat la Baia de fier Casa Artelor şi un Muzeu Etnografic. Cu mult fast şi cu o participare numeroasă din partea scriitorimii gorjene, a artiştilor plastici, domnia sa anunţa că pune la dispoziţia creatorilor gorjeni – scriitori şi plasticieni – Casa Artelor, ca loc de odihnă, recreere şi pentru creaţie. Iată că, în aceste zile, are o nouă iniţiativă.

Pur şi simplu este vorba despre o acţiune privată a domniei sale, care mi-a spus amical că se bucură de sprijinul autorităţilor locale şi a Ministerului Culturii. „Asta vă spun, aşa, ca să dea bine, dar nu m-au ajutat cu nimic”, mi-a mărturisit la telefon.
Dar haideţi să vedem despre ce este vorba. A organizat Festivalul Naţional de Tradiţii şi Poezie „Plaiuri gorjene”, ediţia a I-a, 10-17 decembrie 2015, la care ce-i drept, oferă tuturor participanţilor Diplome. Pentru a fi semnate şi de Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, dar şi de scriitorul Ion Cepoi, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, s-a deplasat vinerea trecută la Târgu Jiu.
Intenţia festivalului este aceea de a promovarea şi apărarea tradiţiilor naţionale, a patrimoniului românesc şi a străvechimii culturii şi limbii române. În fiecare zi, vor participa elevi şi profesori ai şcolilor generale Bumbeşti Piţic, Alimpeşti, ai Liceului Teoretic Novaci, dar şi ai Liceului Tehnologic Baia de Fier. La manifestările din aceste zile nu vor lipsi şi nume sonore ale unor scriitori şi artişti de valoare precum: poetul Nicolae Dragoş, poeţii Geo Călugăru ori Ion Popescu-Brădiceni şi actriţa Teatrului Naţional Ion Luca Caragiale din Bucureşti, gorjeanca noastră Carmen Trocan.
Fiind o perioadă în care se cântă colinde, ca totdeauna înaintea sărbătorii de Crăciun, oricine are drum prin Baia de Fier este invitat să participe şi la manifestările din curtea şi din spaţiile Casei artelor şi a Muzeului Etnografic „Gheorghe Mecu” din comuna cu pretenţii de urbe Baia de Fier.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here