Eveniment artistic – Sculptorul şi desenatorul Cătălin Geană expune bronzuri şi desene superbisime !

424

Dacă există ocazii la care sintagma eveniment artistic se foloseşte şi de complezenţă, ei bine, de data aceasta minunăţia de expoziţie marca înregistrată CĂTĂLIN GEANĂ e la superlativ. Fără falsă modestie. Căci, vorba răposatului Goethe: „Modeşti să fie proştii, că au şi de ce.” Ne aflăm în faţa unui artist extraordinar, ce se-ntâmplă să fie exact la polul opus modeştilor din aforismul marelui Goethe.

Semnalarea din anunţul expoziţiei – publicat în Gorjeanul -, cum că totul se petrece în miez de vară se confirmă. Trecem cu toţii printr-o toridă perioadă a lunii lui cuptor. Şi totuşi, n-aş putea spune că participarea la vernisajul de după amiaza trecută, la Galeriile de Artă ale municipiului Târgu Jiu, ar fi fost mică. Chit că unele mărimi ale culturii şi culturnicilor gorjeni au lipsit cu desăvârşire, cum ar zice Nenea Iancu.
Au impresionat tinerii, adică elevii, apoi studenţii şi mulţi părinţi ai elevilor, după cum aveam să aud. Lumea s-a strâns, încetul cu încetul, a venit şi o televiziune ce n-a scăpat prilejul unui interviu cu artistul. Cel mai autoritar dintre organizatori – sculptorul Valer Neag i-a chemat pe toţi la ordine. Adică, la vernisarea propriu-zisă. Şi Valer Neag, cel nu prea vorbăreţ, între altele, dixit: „Avem de-a face cu un artist valoros, care se simte bine când lucrează, când trăieşte şi când modelează”.
Ca să vă faceţi măcar o idee, sculptorul Cătălin Geană este autorul a numeroase lucrări monumentale, ce sunt expuse în întreaga ţară. Contribuind, între altele, la realizarea Monumentului Revoluţiei din Bucureşti, precum şi a Fântânii Bibliotecii Naţionale a României. Cătălin Geană a expus în cele mai importante galerii din România – în expoziţii personale ori de grup -, anul de graţie 2013 oferindu-i prilejul să se prezinte şi peste hotare: la Insbruck (Austria) şi Berlin(Germania). Generosul an 2013 i-a mai adus o selecţie pentru Bienala de la Chianciano. În anul 2005, Primăria municipiului Târgu Jiu i-a oferit Premiul al III-lea în cadrul Expoziţiei de sculptură „Brâncuşiana”.
Ce mai completă şi complexă prezentare a venit din partea tinerei critic de artă Mihaela Cristea, pe care-o aşteptăm cu o cronică de specialitate. Bună cunoscătoare a fenomenului sculptural, Mihaela Cristea afirma: „Numele artistului nu e nou în Gorj fiind de loc din Târgu Cărbuneşti(urbe ce l-a mai dat Gorjului şi lumii artei plastice pe regretatul şi talentatul pictor şi grafician Florin Isuf, n.m. N.R.): azi, Cătălin Geană ne propune o incursiune printre lucrările sale în bronz – majoritatea fiind ipostaze teatrale – şi o mulţime de desene.”
Invitat să glăsuiască, artistul Cătălin Geană a luat microfonul dar n-a scos o vorbuliţă. Preferând ca în locul său să comunice operele domniei sale.
Nicolae Roşca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here