Eveniment artistic emoţionant – Din nou acasă, “Fiii Gorjului” din Bucureşti

364

IMG_1524Ca în fiecare an, gorjenii din capitală reuniţi în Liga Culturală „Fiii Gorjului” sosesc pe meleagurile natale. Pentru o mai bună informare asupra programului pe care-l vor avea în Gorj l-am întrebat pe jurnalistul Alexandru Păsărin, preşedintele Ligii Culturale „Fiii Gorjului”.

Expoziţii şi lansări de carte

Sosirea se va petrece vineri, spre orele serii, iar cazarea lor se va face la Hotelul „Gorj”. Abia de sâmbătă se va intra într-un program organizat de autorităţile locale. Aşa că, sâmbătă la ora 10, în Salonul Consiliului Judeţean, cum este numită mai nou sala de expoziţii de la parterul centrului Judeţean pentru Promovarea şi Păstrarea Culturii Tradiţionale se vor vernisa trei expoziţii. Una dintre ele va fi, bănuim, cea de sculptură, în care se vor prezenta iubitorilor de frumos lucrările artiştilor participanţi la ediţia din acest an a Taberei de Creaţie GorjFest 2012, despre care am scris pe larg în Gorjeanul de ieri. De la ora 10,30 va avea loc în Sala de spectacole a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu o întâlnire între autorităţile locale – Prefect, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj şi primarul municipiului Târgu Jiu – cu gorjenii din Bucureşti. Tot acolo se vor lansa două cărţi: „Ne vedem la Paris”, o relatare a relaţiei dintre sculptorul C. Brâncuşi şi Maria Tănase, carte scrisă de Marin Voican Gheroiu şi „Poeţi gorjeni în limba germană”, de Dumitru Dănău, o ediţie bilingvă – română şi germană, în selecţia şi traducerea autorului, un florilegiu de creaţii ale poeţilor din Gorj.

CD-ul „Sus în Deal, la Peştişani”

Cu acest prilej, în holul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, se va lansa şi CD-ul „Sus în Deal, la Peştişani” al interpretului de muzică populară Martin Voican Gheroiu, după ce o altă lansare a aceluiaşi CD a mai avut loc şi în Bucureşti. La ora 12 se pleacă spre Mânăstirea Lainici, iar după vizitarea acesteia se va merge la Vişina.

La Padeş, Imn în Câmpia Soarelui

Ca în fiecare vară, gorjenii din Capitală, cei de acasă şi gorjenii de pretutindeni merg să se-nchine la Domnul Tudor în Câmpia Soarelui din Padeş, în preajma Monumentului lui Tudor Vladimirescu. La festivitate participă şi Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, se vor depune coroane de flori şi se vor rosti alocuţiuni. Spre deosebire de alţi ani, de această dată, este invitat să vorbească şi un profesor universitar dr. Gheorghe Nichita, preşedintele Societăţii Istoricilor din Gorj. Adică un specialist valoros, care va evoca însemnătatea rolului avut de Domnul Tudor Vladimirescu în Revoluţia de la 1821.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here