Eveniment artistic – Biserici şi Oameni din Transilvania, în viziunea stră-gorjeanului Nicu Jianu

462

Picture 0101Cine-i Nicu Jianu? Un Om, cu o mare. Născut în Hunedoara, cu copilărie şi şcoală primară la Ghelar, din mirificul Ţinut al Pădurenilor. A absolvit Liceul DECEBAL, din Deva, unde-i acum economist ca licenţiat în ştiinţe economice al Universităţii de Vest Timişoara, promoţia 1975. Publicist cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor şi Jurnaliştilor de Turism 2002 şi 2010.

Participant la mai multe expoziţii de fotografie personale şi de grup în România, Elveţia şi Ungaria. Autor al cărţilor: Biserici de lemn din judeţul Hunedoara(2005), Biserici de lemn din judeţul Arad(2007), Drumeţii în Carpaţi(2005) şi Pe cărări de munte(2009). Actuala expoziţie de fotografii TRANSILVANIA – BISERICI ŞI OAMENI este un veritabil eveniment artistic şi s-a vernisat ieri la Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj.

foto 1Bijuterii fotografice

Sintagma bijuterii fotografice este marcă înregistrată a scriitorului Ion Cepoi, elegantul şi distinsul director al CPCCT Gorj. Care-a mai subliniat sufletul cu totul şi cu totul deosebit al artistului imaginilor de pe simezele sălii de la parterul instituţiei de cultură pe care-o păstoreşte domnia sa. foto 3Nicu Jianu a mai făcut parte dintr-o echipă de cercetare, acum vreo câţiva ani, la o tabără etno-folclorică prin Gorj. Încă de pe atunci l-a impresionat pe Ion Cepoi, ce-şi propusese un proiect cultural cu participarea artiştilor din judeţele Gorj şi Hunedoara de conservare a culturii tradiţionale. Abia peste ani, în 2012, prin prezenta expoziţie se materializează gândurile sale de atunci. Bisericile şi oamenii dintr-o sublimă zonă a sufletului fiecărui român – Transilvania. Doar că, din cele vreo sută de lucrări pe care artistul total Nicu Jianu le-a expus pe 1 Decembrie 2011, de Ziua Naţională a României, în Elveţia i-au mai rămas numai 60-70. O parte din creaţiile Maestrului Artei Fotografice au rămas să conserve şi Picture 008promoveze prin fotografiile turistice şi de inspiraţie religioasă cultura tradiţională. Ca o concluzie, Ion Cepoi a mai adăugat că expoziţia de faţă este închinată Sfintelor Sărbători de Paşti. Neuitând să-i mulţumească apreciatului coleg Doru Dădălău, el însuşi un valoros artist al imaginii, cu premii internaţionale de Excelenţă, cum este cel de la Madrid – într-o expoziţie internaţională organizată foto 4de FIAP şi Casa regală a Spaniei! – pentru inspiraţia de a-l invita pe Nicu Jianu, total neprogramat, să se-ntâlnească aici la Târgu Jiu cu iubitorii de frumos din Gorj.

Portrete etnografice şi vestigii arhitecturale

Cu autoritatea-i recunoscută de pictor şi păstor al breslei artiştilor din Gorj – ca preşedinte al filialei UAP -, profesorul Vasile Fuiorea a încercat, cu emoţie, să sintetizeze lucrările lui Nicu Jianu. Găsindu-le cam două direcţii, ambele încadrate în titlul expoziţiei. Prima ar fi portretul etnografic, în care se urmăreşte cu profundă sensibilitate vestimentaţia. Ar fi o categorie a portretelor psihologice, studiate şi urmărite cu mare atenţie. A doua parte sunt locurile, vestigiile arhitecturale ce ne dau identitatea ca români şi care colorează mirific, prin operarea cu lumină, subiectele.

Nicu Jianu, întoarcere la origini

foto 13Maestrul însuşi a recunoscut că a fost sunat de generosul Doru Dădălău şi s-au întâlnit în apropierea fortificaţiilor de la Crivadia, au bătut palma şi iată-l în Gorj. Unde se consideră acasă, întrucât străbunicii săi au fost gorjeni la origini. Dar care-au fugit de sub stăpânirea austriacă, în urmă cu vreo 200 de ani, tocmai în Banat. De mult şi-ar fi dorit o asemenea revenire în Gorj – fastuoasă am zice noi – cu o părticică din Transilvania. O zonă binecuvântată de Dumnezeu, în care-au trăit şi trăiesc în bună înţelegere românii cu saşii, ucrainenii, bulgarii, polonezii, slovacii ori cu ungurii. Veţi avea ocazia, şi o fac din convingere, să vizitaţi una dintre cele mai misterioase expoziţii de artă fotografică pe care-aţi văzut-o în viaţa dumneavoastră, stimaţi cititori. Luaţi-o ca pe o Invitaţie din inimă. Nu veţi regreta. Şi v-o spune unul şcolit la Cluj, dar care-a mai şi bătut la pas Transilvania, ca reporter. Ei bine, şi pentru mine, Transilvania mai are secrete!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here