Evaziune cu peste 14.000 de tone de lignit de la SNLO

328

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Suceava desfăşoară cercetări într-un dosar penal privind fapte de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată faţă de 4 persoane care în perioada august – decembrie 2009 au creat prin activităţi infracţionale de natură economică un prejudiciu de 1.136.596 lei. Printre numeroasele ilegalităţi comise de cei patru se numără şi achiziţionarea în regim de taxare inversă de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia SA Târgu-Jiu şi de la o societate din Motru a cantităţii de 14.414,2 tone lignit energetic, marfa în cauză fiind transportată şi descărcată direct la o firmă de termoficare din Bacău, însă documentele justificative au urmat un alt traseu.

G. Petria, de 47 ani, din Suceava, în calitate de administrator la o societate comercială din Suceava, în perioada noiembrie – decembrie 2009, profitând de starea de insolvenţă a societăţii pe care o administra, a făcut diverse achiziţii de bunuri comiţând cu bună ştiinţă infracţiunea de evaziune fiscală.
De altfel, în perioada septembrie – noiembrie 2009, profitând de starea de insolvenţă a societăţii pe care o administra, a achiziţionat în regim de taxare inversă de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia SA Târgu-Jiu şi de la o societate din Motru cantitatea de 14.414,2 tone lignit energetic, marfa în cauză fiind transportată şi descărcată direct la o firmă de termoficare din Bacău, însă documentele justificative au urmat un alt traseu, respectiv societatea din Suceava a emis facturi fiscale în fals către firma din Oşorhei – Bihor, fără colectarea de TVA, operaţiunile fiind în regim de taxare inversă, societatea din Oşorhei a emis facturi fiscale cu TVA către o societate din Moineşti, iar de la această din urmă societate s-au emis facturi fiscale cu TVA către societatea de termoficare din Bacău.
Prin cele 17 facturi fiscale emise s-a atestat, în mod neconform realităţii, faptul că lignitul energetic a fost revândut fără colectarea de TVA, utilizând măsurile de simplificare – taxare inversă, cu scopul de a se evita pe circuitul economic colectarea, declararea şi plata TVA, prejudiciul cauzat prin înregistrarea operaţiunilor fictive fiind în sumă de 254.006 lei, reprezentând TVA.

Taxare inversă
Administratorul nu s-a oprit aici, Petria a făcut achiziţii de bunuri şi de la o firmă din Bistriţa şi de la un magazin en-gross din Suceava, pe care ulterior le-a comercializat în regim de taxare inversă către două societăţi comerciale, din Vatra Dornei şi Oşorhei-Bihor, în baza a 71 facturi fiscale în valoare totală de 3.803.192 lei, creând doar aparenţa de legalitate a acestor operaţiuni, în realitate mărfurile fiind comercializate către alţi consumatori finali cu scopul de a nu se colecta TVA, în această modalitate sustrăgându-se de la plata TVA în sumă de 718.501 lei.
În perioada septembrie – octombrie 2009, G. Petria a făcut achiziţii de mărfuri de la o societate din Bucureşti pe care, ulterior, le-a comercializat către diferite persoane fizice şi juridice, fără a colecta TVA aferentă, pentru crearea aparenţei de legalitate a acestor operaţiuni fiind întocmite facturi fiscale false prin care se atesta în mod necorespunzător adevărul că mărfurile au fost comercializate către o firmă din Palanca – Bacău, în această modalitate învinuitul sustrăgându-se de la plata TVA către stat în sumă de 164.089 lei.
În acelaşi dosar, G.Nicoleta, de 49 ani, din Suceava, este învinuită de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală G. Petria, cu complicitatea celorlalte persoane cercetate, s-a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 1.136.596 lei.

Un procuror de la Suceava, în anchetă şi la fostul SNLO
Având în vedere probatoriul administrat în cauză, marţi, prin Ordonanţa IPJ Suceava – Serviciul de Investigare a Fraudelor, s-a dispus reţinerea învinuiţilor G. Petria şi G. Nicoleta pentru 24 ore, totodată, fiind formulată propunerea de punere în mişcare a acţiunii penale şi arestare a învinuiţilor, urmând ca Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava să se pronunţe. Cei doi au fost introduşi în arestul IPJ Suceava. În vederea recuperării prejudiciului creat, s-a instituit măsura aplicării sechestrului penal asupra bunurilor imobile deţinute de societatea din Suceava, bunuri evaluate la suma de 742.000 lei. Ceilalţi doi învinuiţi sunt cercetaţi în stare de libertate. În cauză sunt continuate cercetările în vederea identificării şi a altor persoane implicate în săvârşirea infracţiunilor menţionate anterior, precum şi stabilirea întregului prejudiciu cauzat bugetului de stat, activităţile de urmărire penală fiind supravegheate de procurorul şef secţie urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here